Sterowanie (składanie) ogona za pomocą siłownika

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Sterowanie (składanie) ogona za pomocą siłownika

Postprzez malik222222 » 27.01.2013, 0:13

Bumcyś podpinaj i daj znać co się dzieje mój już rok stoi i nie wiem co mu jest kiedyś podłączyłem mu aku ale coś nie chciał działać i tak czeka aż się nim zainteresuję *a nawiasem mówiąc ile Cię kosztowała ta zabawka? ja swój dostałem od kolegi , gdzieś czytałem o tych upsach, że przy zmianie aku trzeba przeprowadzić proces kalibracji bo pamiętają stan starych ale ile w tym prawdy to nie wiem......
malik222222

Postprzez Bumcyś » 28.01.2013, 21:12

Witaj malik222222
Jeszcze nie podłączyłem swojego i nie wiem jak zareaguje. To mój pierwszy UPSik i nie mam jeszcze doświadczenia, ale koledzy mówią, że żadnej kalibracji nie trzeba robić, bo po podłączeniu nowych baterii UPS konfiguruje się sam. Widziałem też na filmie serwisu APC, że po wymianie baterii nie robiono żadnych konfiguracji, a UPS włączał się po naciśnięciu przycisku On/Test. Co do ceny, to w porównaniu do nowego dałem grosze, nie całe 200 zł, tym bardziej, że ten typ UPSa ma na wyjściu piękna sinusoidę. Dam znać po podłączeniu baterii. Pozdrawiam.
Bumcyś

Postprzez TOMMASZ » 29.01.2013, 20:00

Bumcyś napisał(a):Witaj malik222222
Jeszcze nie podłączyłem swojego i nie wiem jak zareaguje. To mój pierwszy UPSik i nie mam jeszcze doświadczenia, ale koledzy mówią, że żadnej kalibracji nie trzeba robić, bo po podłączeniu nowych baterii UPS konfiguruje się sam. Widziałem też na filmie serwisu APC, że po wymianie baterii nie robiono żadnych konfiguracji, a UPS włączał się po naciśnięciu przycisku On/Test. Co do ceny, to w porównaniu do nowego dałem grosze, nie całe 200 zł, tym bardziej, że ten typ UPSa ma na wyjściu piękna sinusoidę. Dam znać po podłączeniu baterii. Pozdrawiam.

Sam się konfiguruje.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ

Postprzez Bumcyś » 29.01.2013, 21:07

Witam kolegów
Nadeszła chwila prawdy o zakupionym UPSie. Sprzęt okazał się w 100% sprawny :D . Przed uruchomieniem dokładnie zapoznałem się z instrukcją obsługi tego sprzętu, którą otrzymałem od sprzedającego. Przygotowałem dwa akumulatory 12V 100Ah, które połączyłem szeregowo. Akumulatory wskazywały 24,5V. Następnie podłączyłem UPSa do baterii. Tak jak było napisane w instrukcji, podczas podłączenia lekko zaiskrzyło, co jest normalne. Podłączyłem do sieci, po tej czynności na wskaźnikach przedniego panelu nic się nie działo. Po naciśnięciu włącznika I/Test, zapaliły się kontrolki z prawej strony, które migały, na chwile zapaliła się kontrolka zasilania z baterii, po czym UPS przeszedł w stan ładowania baterii. Auto test przeszedł pomyślnie i UPS skonfigurował się sam. Miernik na bateriach wskazywał stabilne 25,5V. Na wyjściu napięcie zasilania wskazywało 228-233V. Po tym odłączyłem zasilanie z sieci, UPS automatycznie przełączył się na zasilanie z baterii, a napięcie na wyjściu zasilania 228-230V takie samo jak na zasilaniu z sieci. Podłączyłem lampkę z żarówką 40W. Na wskaźnikach po lewej stronie nie zapaliła się nawet pierwsza kontrolka wskazująca stan obciążenia (pierwsza od dołu wskazuje 17%). Przeprowadziłem też "zimny start". Urządzenie włączyło się bez zarzutu, napięcie zasilania z baterii było takie samo jak wcześniej. Z ciekawości podłączyłem wiertarkę 650W i ku mojemu zdziwieniu kontrolki z lewej strony wskazały stan obciążenia UPSa na poziomie 67% (brawo). Czyli zapotrzebowanie mojej kotłowni na prąd, będzie małym problemem dla tego UPSa, a to oznacza także, że będzie pożytek z darmowej energii dla innych mało żernych urządzeń w domu. Koledzy, jestem bardzo zadowolony z zakupu tego sprzętu. Dodam kilka fotek z testu.
Zdjęcie-0065.jpg
Przygotowanie do uruchomienia

Zdjęcie-0069.jpg
Start UPSa

Zdjęcie-0071.jpg
Napięcie wyjściowe z sieci

Zdjęcie-0073.jpg
Praca z baterii, podłączona lampka z żarówką 40W, napięcie wyjściowe 228V
Bumcyś

Postprzez set » 30.01.2013, 9:39

Ja będę odpalał ups- a z zimnego startu wyprowadziłem przewody od przycisków a mój sterownik na atmedze załącza zimny start poprzez przekaźnik 3,5 sek i wyłącza przez drugi przekaźnik 2 sek no i potrzebny jest automatyczny przełącznik zasilania lub przekaźnik przełączający.W ten sposób będę miał możliwość mierzenia ile zużyłem prądu 220V
set

Postprzez Bumcyś » 01.02.2013, 22:11

Witam
Set powiedz mi, czy ciągłe załączanie UPSa z "zimnego startu" nie zaszkodzi temu urządzeniu. W instrukcji pisze, że praca z zimnego startu nie jest normalnym trybem pracy tego urządzenia?

A przy okazji powiem, że sterownik składania ogona jutro trafi na swoje miejsce, czyli do sterowni.
Kisoft- dziekuję!
Bumcyś

Postprzez set » 01.02.2013, 23:55

Pytałem kiedyś kolesia który naprawia ups-y stwierdził że nic mu nie będzie.
set

Postprzez TOMMASZ » 02.02.2013, 9:31

Praca z zimnego startu nie powinna mu zaszkodzić,tylko po co UPS ma pracować w ten sposób skoro może służyć jednocześnie jaka zatrzask ZE/MEW. jego zapotrzebowanie na energię jest nie wielki i podczas małego wiaterku prądnica zaspakaja je w całości i nawet aku doładowuje.Jeśli chodzi o podłączenie licznika to wystarczy zastosować przekaźniki które będą przełączały obwód na licznik przy pracy UPSa i ominą licznik podczas korzystania z ZE,sterowanie przekaźników do sterownika. :)

Podczas pracy z zimnego startu przez moment nie ma prądu,a to jak dla mnie jest nie do przyjęcia. ;)
TOMMASZ

Postprzez Waldemar Pachoł » 02.02.2013, 19:33

trzeba dodać prosty obwód który poczeka 10 sekund i przełączy przekaźnik.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez TOMMASZ » 02.02.2013, 20:43

Waldku,a co się stanie jeśli ZE wyłączą zasilanie?.
TOMMASZ

Postprzez Maciek » 02.02.2013, 20:50

Bypass i wszystko jasne ;)
Maciek

Postprzez TOMMASZ » 02.02.2013, 21:19

Maćku źle mnie zrozumiałeś,jeśli ups rusza z zimnego startu to nie jest gotowy do natychmiastowego zasilania.Jeśli mamy zanik prądu z sieci to ups startuje z zimnego startu ale po jakimś tam czasie,więc przez chwilę mamy ciemno a baypas nic tu nie da bo w sieci prądu brak.
TOMMASZ

Postprzez Waldemar Pachoł » 02.02.2013, 21:29

To fakt - wtedy trzeba odczekać te 10 sekund po ciemaku.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez TOMMASZ » 02.02.2013, 21:36

Właśnie o to mi chodziło,ja wolę mieć na czuwaniu. ;)
TOMMASZ

Postprzez Maciek » 02.02.2013, 22:30

Tomku zrozumiałem jak najbardziej. Chodzi tylko o to, żeby móc zabezpieczyć się przed zanikiem napięcia i przeciążeniem.
Niedługo wrzucę na forum moją sterownię. Mam już wszystkie elementy tylko wciąż brakuje czasu, żeby to ładnie poskładać.
Maciek

Postprzez TOMMASZ » 03.02.2013, 15:18

Maćku,a wrzucisz jakiś schemacik całości?.
taki szczegółowy. :)
Ostatnio edytowano 03.02.2013, 21:09 przez TOMMASZ, łącznie edytowano 1 raz
TOMMASZ

Postprzez set » 03.02.2013, 17:21

U mnie będzie tak:
Po osiągnięciu napięcia akumulatorów 54V sterownik załączy zimny start, jak ups zacznie wytwarzać 220V to automatyczny przełącznik zasilania przerzuci zasilania z sieci na prąd z ups-a jak napięcie na aku spadnie to sterownik wyłączy ups-a a wtedy APZ przerzuci zasilanie odbiorników na prąd z sieci.
Wszystko bez zbędnych przekaźników układów itd, czas przełączania z ZE-MEW to 20-40ms więc co najwyżej mrugnie światło.
set

Postprzez Maciek » 04.02.2013, 0:53

Tomku na chwilę obecną jest to wszystko na "pajaku" szału nie ma bo wszystko to co chcę poskładać w całość jest już na forum.
Założenia są proste Sterownik z Atmegą8 ze strony Waldka, miernik Kwazora, bypass Usp`a i Ups na 12V to przez to, że nie mam "równych" akumulatorów bazuję wyłącznie na tych z odzysku, a nie chcę wydawać pieniędzy na nowe z wiadomych przyczyn.
Mój Ups nie jest dużej mocy bardziej chodzi mi o zasilanie awaryjne dlatego odbiorniki są tak dobrane, żeby moc pobierana była stosunkowo niewielka głównie oświetlenie, TV i w razie potrzeby piec, krótko mówiąc MNIEJ, A DŁUŻEJ niż DUŻO I KRÓTKO :D
Maciek

Postprzez Bumcyś » 06.02.2013, 23:53

Witam kolegów
Tak w praktyce wygląda zabezpieczenie wiatraka przed silnym wiatrem przez składanie ogona za pomocą siłownika elektrycznego. Wszystko działa jak należy. Wczoraj wiatrak przeszedł test wytrzymałościowy podczas pierwszej burzy w tym roku z bardzo silnym i porwistym wiatrem. Nawet śmigła z PCV wytrzymały co widać na załączonych fotkach :)
Zdjęcie-0069.jpg
ogon w trakcie składania i odstawiania od wiatru

Zdjęcie-0070.jpg
ogon rozłożony, wiatrak nastawiony do wiatru
Bumcyś

Postprzez kisoft » 08.02.2013, 16:02

Bumcyś, jak długi ma ogon twój wiatrak ?.
kisoft

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sterownia