Mała elektrownia słoneczna pytania

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

Re: Mała elektrownia słoneczna pytania

Postprzez Mariusz » 09.11.2012, 20:04

Zależnie od modelu przerobić można. Tu masz przykład: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212830.html
Możesz poszukać po sklepach takiego samego i po problemie.
Mariusz

Postprzez Waldemar Pachoł » 09.11.2012, 21:55

LONIC napisał(a):Jak zauważyłem to na to forum jest cholernie ciężko trafić a i dzieje się na nim niewiele. Nie mając zakładki nie mogłem w pracy tego znaleźć więc jest coś nie tak dlatego może jest tutaj taki marazm.

No cóż...
http://www.google.com/search?client=ubu ... 0&bih=1043
Gugiel twierdzi coś innego. :)
Zawsze można iść na elektrodę - tam się zawsze coś dzieje. Nasze Forum jest specjalizowane, mocno specjalizowane, trudno więc oczekiwać, że będzie miało więcej wejść niż gość od gangam style (czy jakoś tam).
Z forum korzysta wielu użytkowników i gości - ci ostatni nie dają nic w zamian...
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez LONIC » 10.11.2012, 18:14

Dzięki Mariusz ale jest tak jak mówiłem wcześniej że dupa ze mnie a nie elektronik. Ta stronka którą podałeś owszem fajna ale ja i tak nie wiem o czym oni tam mówią. Szukałem czegoś takiego na allegro itp i nie ma niestety. Muszę pokombinować i poszukać jakiegoś elektronika co ogarnie mi ten temat bo sterowanie godzinowo będzie dużo ekonomiczniejsze niż zmierzchowym. Po co mają mi się światła na działce palić po 24 jak już śpię. Chcę oszczędzać tą nagromadzoną energię więc takie sterowanie byłoby najlepsze. Są regulatory napięcia które mają tą opcję w sobie ale niestety ja kupiłem bez takiej opcji i teraz muszę się męczyć i szukać jakiegoś rozwiązania. Jakby ktoś coś takiego znalazł na 12V to sprawa moja jak i pewnie wielu byłaby rozwiązana.
LONIC

Postprzez gosica » 10.11.2012, 19:50

Panie Waldku ja też byłem najpierw gościem na forum a dopieru pózniej stałem się użytkownikie dajcie Im czas. Lonic popytam w pracy elektronika jak przerobić na 12v.
gosica

Postprzez LONIC » 10.11.2012, 21:39

Da
Dzięki Gosica
LONIC

Postprzez malik222222 » 11.11.2012, 2:17

Lonic ja przerobiłem stary zegar mechaniczny ale on miał opcje zasilania z baterii R6 1,5v a ja go na 5v zasiliłem stabilizatorem 7805 i działa już 2 lata:-)
Załączniki
zegar i reszta.JPG
malik222222

Postprzez malik222222 » 11.11.2012, 2:23

to nie żadna reklama ale pod tym linkiem masz zegar który jest idealny do twojego systemu
http://allegro.pl/zegar-nastawny-steruj ... 24399.html
malik222222

Postprzez LONIC » 11.11.2012, 15:20

Dzięki malik. Już się do gościa odezwałem jeżeli wytrzyma ten zegar z 5A to kupuję i mam temat z bańki
LONIC

Postprzez malik222222 » 11.11.2012, 15:22

Lonic kupuj nie patrz ile wytrzyma taniej nie znajdziesz a jak podłączysz zwykły przekaźnik 12v to wytrzyma i 30A
na przekaźnik podłączasz ,,-" i ,,+'' z zegara i tyle jak chcesz to mogę Ci to narysować tylko wieczorkiem. to jest dobry zegar od sterownika ogrzewania bawiłem się kiedyś takimi i naprawdę są dobre
malik222222

Postprzez LONIC » 11.11.2012, 17:18

Dzięki malik biorę w takim razie bo tylko tego mi trzeba. I zaczynam już szukać następnego panela tak około 50-80W jak masz namiar na jakieś panele w niezłej cenie to daj namiar. Tylko nie wiem które z nich są lepsze te niebieskie czy te czarne? Się nakręciłem tematem że nawet szukam auta na prąd. Dojeżdżam do pracy 25 km w jedną stronę i tam mogę sobie spokojnie naładować furę. Znalazłem jakiegoś Polskiego Rometa 4E i zarejestrowałem się na jazdę próbną. Ciekawe co z tego wyjdzie. Opiszę wrażenia. Na razie pomimo że pogoda jest taka jaka jest panel ładuje i wszystko działa poprawnie:) LONIC
LONIC

Postprzez malik222222 » 11.11.2012, 20:12

Lonic zerknij na tą strone www.modernhome.pl ja od nich kupowałem i wszystko szybko przysyłają i jakość jest też na poziomie, monokrystaliczne te jak nazwałeś czarne są najbardziej wydajne lecz w słoneczny dzień, bo przy zachmurzeniu polikrystaliczne są sprawniejsze, zerknij na stronę którą podałem, ja na razie robię rysunki dla spawacza więc nic nowego nie zdziałałem
malik222222

Postprzez malik222222 » 14.11.2012, 0:52

Lonic jak postępy? ja grubo zastanawiam się nad zakupem regulatora ładowania MPPT na jesień i zimę w sam raz tylko ceny są nie ciekawe, co do aut na prąd to znalazłem coś takiego http://allegro.pl/aixam-pojazd-naped-el ... 69254.html
malik222222

Postprzez LONIC » 16.11.2012, 18:46

malik. Napisałem do Rometa:) Cena to 35000 zasięg 50km prędkość 50 km/h Masakra ale chociaż całkiem fajnie wygląda. Jakby jego osiągi były po 80 i cena 20 tyś to nawet bym się zainteresował. Postępy są takie że czekam na zegar i tworzę powoli całą misterną sieć połączeń i kabelków do oświetlenia działki. Niektóre żarówy te po 60 smd 3,5W włączane manualnie, będą mi podświetlały brzozy od dołu do góry. Uwierz mi w lato to jest super efekt jak światło podświetla biało-czarny pień i rozpyla się po liściach. Tego będzie około 4-5 szt. i będzie żarło ok. 2A Tworzę też oświetlenie które będzie przy furtce i bramie włączane zmierzchowym bo teraz ciemno jak w du... i klucza odpowiedniego nawet nie mogę znaleźć:) i to będą małe żaróweczki po 5 smd( kupiłem ich 10 szt po 3,49 zł szt), dają wystarczająco światła aby widzieć kto jest przed furtką no i dać sobię radę z nieszczęsnymi kluczami, dam 4 szt. Następny obwód to podświetlenie na całej rozciągłości działki roślin niskich liściastych tak aby też można było swobodnie po działce chodzić i widzieć co się ma pod nogami itp. I te rzeczy już są w fazie tworzenia. Niestety ale najwięcej można wykonać w weekendy ponieważ jak wracam z pracy to jest już ciemno i zimno i gó... widać i te klucze co się plączą itd:) Przeniosłem też, po ciemku i po pracy, z latarką w zębach panel na dach garażu (był na ścianie) bo tam ma bezpośredni dostęp do słoneczka i nic mu nie zasłania. Borykam się z kiepskim aku i jak na razie nie chcę na zimę inwestować w nowy. Dni są krótkie, zachmurzenie spore a mimo to jakoś tam podładuje.Regulator kurczę polecam steca i najlepiej 10A z możliwością regulowania świecenia odbiorników po zmierzchu. Fajna sprawa i wkurzam się że przysępiłem i nie kupiłem takiego i teraz się pierdzielę w jakieś zmierzchowe i zegary. Steca kosztuje coś koło 100 zł i ma w sobie zmierzchowy i nastawę ile godzin po zmierzchu mają działać odbiorniki. Ja kupiłem tani 5A za 49 zł plus przesyłka więc 70 zł. Do tego zmierzchowy 70 zł i teraz zamówiłem zegar za pewnie wyjdzie 40 zł. Jednym słowem regulator steca jest podobno niezawodny i wszechstronny i w sumie jakbym go kupił to bym zaoszczędził.LONIC
Ostatnio edytowano 16.11.2012, 18:59 przez LONIC, łącznie edytowano 1 raz
LONIC

Postprzez LONIC » 16.11.2012, 18:59

malik. Zobaczyłem to autko które mi przesłałeś. Hmmm. Warte zainteresowania. Muszę dokładnie poczytać o tych rozwiązaniach. Prędkość ciut przy mała, ale mam fajne rozwiązanie dla niego gdyż moja kobitka dojeżdża codziennie do pociągu ok 2km w jedną stronę. Jest to bardzo ciekawe i zastanowię się nad tym b poważnie. Jest tylko jeden malutki szkopuł, otóż aku w takich autach wystarczają na okres około 6-7 lat więc skoro to auto jest z 2007 to pewnie niedługo wydatek rzędu 2-3 tys;) Mimo wszystko wielkie dzięki za zainteresowanie i proszę o więcej.LONIC
LONIC

Postprzez malik222222 » 17.11.2012, 21:35

LONIC ten romet nie ma najmniejszego sensu:-) przerost formy nad treścią hehe, a ja dziś z innej beczki myślałeś o zrobieniu ogrzewania na działce z puszek po piwie?coli? hehe oto link http://solarinfo.pl/index.php/page/view ... k_po_piwie
malik222222

Postprzez LONIC » 18.11.2012, 18:13

malik. Widziałem już dawno. Fajna sprawa i kiedyś się może pokuszę i coś takiego odpierdzielę. Na razie kończę temat z oświetleniem działki. Dzisiaj była ładna pogoda więc popracowałem troszkę w ogrodzie i już pół działki jest bardzo ładnie oświetlona. Poprzerabiałem lampki solarne z leroya i wstawiłem w nie żarówki 5 smd. Świeci fajnie, ale jak dla mnie za słabo. Mam nadzieję że do śniegów skończę i wszystko już będzie fajnie hulało. A potem zajmę się podgrzaniem wody w basenie dla dzieciaka (basen spory 3600 litrów i woda zimna jak cholera):) Mam już nawet fajny grzejnik 160 cm długi Purmo za darmo i na różnych forach wyczytałem jak go przerobić aby ładnie podgrzewał w słoneczku wodę w basenie. Widziałem też grilla solarnego. Fajna sprawa wpisz sobie i zobacz czego to ludzie nie wymyślą. Widziałem nawet odzyskiwanie ciepła z kompostu!!! Skoszonej trawy. Zaciekawiło mnie to i sprawdziłem temat. Otóż skoszona trawa składowana na kupie wydziela dużo odczuwalnego ciepła. I ludziki którzy mają większe działki i bawią się w takie ekologiczne rzeczy wykorzystują wszystko z natury. Brawo im za to. Ja niestety mam tylko 1000 m2 i pewnie na bateriach słonecznych, podgrzewaniu wody w basenie i może ogrzaniu np garażu metodą puszkową poprzestanę, ale kto wie. Apetyt na takie nowinki rośnie a tego wspomnianego grilla to zrobię na wiosnę bo to prosta sprawa jest a strasznie mnie ciekawi jak to działa.LONIC
LONIC

Postprzez LONIC » 23.11.2012, 19:06

Hej. Wchodzę tu coraz rzadziej i z przykrością stwierdzam że coraz mniej się tu dzieje!!! Nic tylko zrzucić to na niepogodę która daje zbyt mało słońca. Wygląda na to że wszyscy już mają elektrownie i wszystko działa bez zarzutu. Moja działa jako tako, borykam się z różnymi problemami ale jak widzę to tylko kolega malik coś potrafi wyszukać i doradzić. Może to wynik za mało zadawanych pytań które szukają odpowiedzi. No to popytam troszkę. Chciałbym wspomóc w dni wiatrowe moją małą elektrownię prądnicą wiatrową. Jak już wiecie i czytaliście, to taką już zrobiłem , ale z racji jej rozmiaru poszła w inne dobre ręce i zupełnie za darmo. Teraz nadszedł czas aby pomyśleć o czymś małym, ale efektywnym. Myślę o czymś wspomagającym, czymś co nie przekroczy 4A ładowania, czymś cichym , małym i zgrabnym. Aby nie miało zbyt dużej mocy bo jak z doświadczenia wiem to moc równa się łopatom wirnika i idzie to tak w nieskończoność. A ja np chcę coś co ma 100- 200W i zapyla przy małym wiaterku. Jakaś mała przeróbka czegoś tam. Macie jakieś pomysły? Mam jeszcze radę dla poszukujących akumulatorów. Teraz przed zimą jest na to najlepszy okres. Trzeba znaleźć punkt w którym sprzedają aku. Ci którzy chcą kupić nowe aku mają zniżkę za stare ok 30 zł. Otrzymując nowy delikwent odstawia stary i oszczędza na tym ok 30 zł:) Teraz to już tylko nasza inicjatywa jak zagadać z takim punktem i wyrwać używane aku jeszcze w całkiem niezłej formie za np 40 zł;)LONIC
LONIC

Postprzez malik222222 » 23.11.2012, 20:01

Lonic to pisz pisz pisz..... oczywiście w temacie słonecznym :-) ja ostatnio odwiedziłem pobliską złomownię 30 km drogi i aku za 48zł 70Ah wyrwałem VARTA i jest super mają tyle aku że się w głowie nie mieści i jest z czego wybierać później fotkę wkleję, słoneczko mizerne dzięki koledze KWAZOR jestem w posiadaniu miernika który pokazuje napięcie oraz moc ładowania jest to super sprawa widzimy ile i kiedy dają panele zdjęcia również później, ja się nie odzywam bo ciągle coś gdzieś a to u kogoś a to w domu remonty malowanie +panele na podłogę kładłem 1raz hehe i wyszło super:-) jak skończę przykręcać listwy przy podłodze to wkleję zdjęcia, no i zamówiłem regulator ładowania MPPT 10A 12V koszt 300zł mam nadzieję że efekt będzie proporcjonalny do ceny :-) Lonic pomyśl nad takim regulatorem podobno to jedyne wyjście na jesień i zimę sprawność układu słonecznego wzrasta do 30%
malik222222

Postprzez Waldemar Pachoł » 24.11.2012, 9:48

Hm... dobra cyfra byłaby jak za pełne MPPT, szkoda tylko, że to do 10A - bo to przecież jeden panel.
Te 30% to "chłyt marketindodi" i dotyczy pełnego nasłonecznienia zimą.
Zauważyłem, na swoim modelu, że punkt pracy w taki dzień jak dziś (szaro, buro i kudłato) przesuwa się do 14.5V a pompa daje 0.2A czyli prawie 3W. :evil:
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez LONIC » 24.11.2012, 15:29

Może zupełnie niechcący zakupiłem dobry panel na jesień i zimę bo nawet jak słońce jest za chmurami to ten mój niebieski panel ładuje spokojnie aku. W Polsce dni zachmurzonych jest na pewno dużo więcej niż słonecznych i może te "niby" gorsze niebieskie panele są niezłym rozwiązaniem dla naszego położenia geograficznego. Dzisiaj jest pochmurno a panel mimo wszystko ładuje. Małym prądem ale ładuje te kilka godzin dziennie. Jeszcze na domiar złego zauważyłem że mam panel umieszczony nie całkiem bezpośrednio na południe tylko bardziej w stronę wschodu. Pewnie przez to też tracę cenne amperki :roll: Teraz troszkę posiedzę na allegro i postaram się wyszukać jeszcze jeden panel tak z 50W. I ciekawi mnie podłączenie tego do gniazdka sieci w przyszłości. Pytanie mam takie bardziej elektroniczne. Czy regulator 5A wytrzyma 100W paneli? Czy trzeba dokupić nowy? A jak ktoś ma np 300W paneli to co wtedy? Dostępne regulatory mają po 10A. Na każdy panel 100W trzeba odrębny regulator stosować? Czy ktoś z obecnych bawił się w inwerter sieciowy? Na allegro są dostępne takowe współpracujące od razu z siecią wystarczy go podłączyć do gniazdka i po temacie. Ale jak to wygląda w praktyce?
LONIC

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Energia słońca