Nazywam Się Tomek i od dawna interesuje mnie tematyka odnawialnych źródeł energii, aczkolwiek dopiero od kilku tygodni zacząłem zgłębiać temat. Szybko okazało się, że moja wiedza z zakresu Fizyki (elektronika, mechanika) nie wystarczająca do poznania tematu zwłaszcza elektrowni wiatrowych. Moim celem jest budowa wiatraka i śr. śmigła 2,4 m jednak po powierzchownym przeczytaniu Jak zbudować elektrownię wiatrową. Hugh Piggott oraz Wacława Jagodzińskiego - Silniki wiatrowe Stwierdziłem że na początek będzie to dla mnie za duże wyzwanie więc zacznę od czegoś mniejszego i tak zdecydowałem się na budowę wiatromierza, jednak trochę solidniejszego niż ten na http://elektronika.5v.pl/ Mam już licznik rowerowy. Przyszło mi do głowy żeby użyć puszki po farbie przeciętej na pół tzn 2 takie puszki czyli 4 śmigła co wy na to? co ew było by lepszeym materiałem?
Sprawa 2 Na czym umieścić puszki? czy koło od roweru się nada?
Mam jeszcze kilka pytań ogólnych bardzo prosze o w miare możliwości jasne odpowiedzi

1. Prądnice - z tego co widze są robione z silników od pralek, a czy można kupić typową prądnice? jeśłi tak to gdzie w jakiej cenie?
2. Jaką prądnice (z czego wykonaną) zastosować do wiatraka o śr.smigła 60 cm?
pozdrawiam