Witatrak o średnicy 10 metrów

...inspiracji dla innych nigdy za wiele

Witatrak o średnicy 10 metrów

Postprzez set » 05.05.2012, 17:53

Na początek proszę o przeniesienie tematu jeżeli to nie ten dział ale nic mi lepiej nie pasowało.
Byłem wczoraj oglądać wiatrak wprawdzie stoi i nie działa ale robi wrażenie
Jedno śmigło o długości 5 metrów waży 100 kg szkielet stalowy obciągnięty włóknem szklanym i żywicą
Na górze przekładnia z mostu od stara właściciel mówił że 1:7 dalej napęd jest przekazany w dół do następnej przekładni 1:3
Prądnicy brak ale była 20Kw
Maszt o wysokości 20 metrów z rury o średnicy u podstawy około 100 cm wyżej mniej, w środku drabina i wał napędowy (nie odważyłem się wejść na górę)
Ustawianie pod wiatr za pomocą obrotnicy z silnikiem elektrycznym, sterowanie z pomocą małego steru który załącza prawe lub lewe obroty silnika
Zabezpieczenie burzowe to zmienny kąt łopat regulowany za pomocą regulatora odśrodkowego z odważnikami ale podobno nie działał zbyt dobrze.
Fundament ciekawy kwadrat 4x4m o głębokości 3 metrów weszło 35 m sześć betonu i 1,5 tony stali
Wiatrak raz uruchomiony bez obciążenia i prądnicy rozerwało jakieś sprzęgło na dolnej przekładni i wywaliło łożysko
Właściciel 75 lat sam stwierdził że jest już na niego za stary, podupadł na zdrowiu i stracił serce do swojej konstrukcji a szkoda bo naprawdę robi wrażenie
Załączniki
20120504626.jpg
20120504625.jpg
set

Re: Witatrak o średnicy 10 metrów

Postprzez Elim » 31.05.2012, 10:43

No ładne cacko. Aż się prosi o uruchomienie.
Odnośnie wyatraczków, które tylko 1 raz były uruchomione to też między Kielcami a Jędrzejowem jest jeden. Srednica na oko ponad 5m - wieża rurowa fi 600mm...
A ten gdzie stoi?
Elim

Powrót do Pochwal się swoją konstrukcją...