Maćku, to odpowiadając konkretnie na postawione pytania:
maciek19660714 napisał(a):czy znasz PRAKTYCZNE rozwiązanie konkretnej prądnicy sprzedawanej przez konkretną firmę, która przy wietrze 6-7m.s choćby przekroczyła próg 0,35
Nie ma samochodów wykonanych z chmurek a napięć nie podaje się w parsekach.

Te 59% tyczy się energii odebranej od wiatru. Te 59% energii wiatru zostaje w prądnicy przetworzone na 100% produkowanej przez nią energii (oczywiście nie mocy nominalnej prądnicy). Czy to będzie 10W czy 643W to będzie to 100% dla danej prędkości wiatru zakładając 59% wykorzystanie mocy które ten ze sobą niesie. I to zamyka temat dopasowania wszystkiego w świetle tego co napisałem wcześniej.
Jeśli śmigło produkuje moc netto 1kW przy 300obr/min to prądnica powinna tę moc produkować przy właśnie 300obr/min. Każde inne zestawienie będzie generowało straty.
Jest firma, Polska, która na swoich stronach chwali się, że jej śmigła wykorzystują powyżej 40% energii wiatru. Można nawet pobrać [parametry techniczne produkowanych śmigieł w pdf] niestety przy takiej próbie dostaniesz błąd 404.
Jest druga firma, również rodzima która produkuje świetne prądnice - niestety nijak nie pasują parametrami (moc/obroty) do śmigieł produkowanych przez tę powyżej.
Dlaczego firmy się nie dogadały i nie tłuką na tym kasy?
Odpowiedź jest tajemnicą Poliszynela...
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.