Maciek napisał(a):Ja jeszcze dołożę dwa pytania co dzieje się na zwarciu z prądnicą? Jaki stawia opór i jak połączyłeś cewki?
w sumie nie wiem, bo nie przeprowadzalem takie proby, ale z tego co mi sie wydaje to poprostu zwalnia ale nie az tak zeby nie dalo sie nia zakrecic.
Cewki sa polaczone w gwiazde, bez wyjscia na zewnatrz, tzn splot zalany zywica.
Waldemar Pachoł napisał(a):Ile jest tarcz z magnesami, jedna czy dwie?
Co do grubosci tarcz to moze cos w tym jest, bo tarcze sa dwie, ale gdzies na 2 mm grubosci. Jak znaczaca jest ta grubosc tarcz jesli chodzi o osiagi?
Naped jest przenoszony za pomoca pasa i dwoch kol pasowych SPA 80 i 125 mm.
Mam tez jedno pytanko czy to normalne ze jak pradnica zaczyna generowac prad to calosc wpada w lekkie wibracje ?!?, bo w sumie pradnica jest zamocowana na scianie

i troche slysze lekkie buczenie/dudnienie z niej.
A co do symetrycznosci magnesow na tarczy wzgledem cewek, wszystko jest wykonane z najwyzsza starannoscia do linijki i roznica nie powinna przekraczas 1 stopnia.
Eksperymentowalem rowniez z przesunieciem magnesow wzgledem siebie gdyz tarcze nie sa za soba stale zlaczone, sa na wale osadzone za pomoca zaciskow, ale roznica w osiagach byla moze max 20%, choc obserwacje i pomiary nie byly dokonywane w jednakowym srodowisku.