przez LONIC » 04.11.2012, 13:57
Udało mi się wysłać. Czekam na komentarze.Zdjęcia robione raczej w pochmurną pogodę, ale jak widać panel ładuje troszkę i małym prądem aku.
Lewy amperomierz pokazuje mi ile żrą odbiorniki. Prawy jaki jest prąd ładowania aku. Woltomierz pokazuje napięcie które idzie na aku(nie napięcie panela gdyż te jest około 20V nawet w pochmurną pogodę) Lewy górny włącznik to włącznik główny odbiorników. Reszta włączników to podzielone na sekcje włączanie odbiorników w moim przypadku oświetlenie. Na zdjęciu widać też taśmę led pod dachem domku narzędziowego. Oświetla wnętrze i szczerze odradzam listwy led! 2.5 m listwa zżera mi 2A i nie wiem czy to jest normalne czy po prostu coś mi się tam zwiera bo żarówka led 60 smd 3,5W pobiera mi 0.4A. Wszystko jak widać połączone jest na kostki, czy listwy łączeniowe a to dla tego aby w każdej chwili w razie awarii można było to wypiąć, wykręcić uszkodzony element i przykręcić sprawny. Jeszcze taka rada podparta doświadczeniem. Mam panel 50W i aku 100Ah i to nie ma sensu ponieważ ładowanie aku jest rzędu 0.5-2,5A więc nigdy ten aku mi się nie naładuje. Mam drugie aku 52Ah a że ma 3 lata i niestety trochę osłabł i w aucie już się nie nadaje ale mój panel jest w stanie go naładować do pełna przy ładnej pogodzie. Morał z tego taki że im większy aku to wcale nie jest lepiej. Trzeba dopasować aku do panela i myślę że najprostszym sposobem jest pomnożyć maksymalny prąd wytwarzany przez panel razy 10i dodać na wszelki wypadek jakieś 20-30%, czyli panel 50W ma maksymalnie około 3A więc 3A x10=30Ah dodać do tego jakąś rezerwę i wychodzi 40-45AH max.Większego nie naładuje. Dlaczego ktoś spyta? No po prostu dedykowane przez producentów aku ładowanie wynosi 1/10 pojemności aku. Czyli jak mamy aku 40 Ah to ładowanie powinno wynosić 40:10=4A.Jednak wiem z doświadczenia że wartość podana na aku jest jedynie domyślną i biorę na to poprawki. Zauważcie że wymieniając np amortyzatory w aucie na nówki powinny w teście mieś 100% sprawności. Niestety tak nie jest bo będą miały około 90% sprawności. Tak samo jest z aku które niby ma 50Ah a tak naprawdę ma trochę mniej a jeszcze jeśli jest kiepsko użytkowane to już jego sprawność spada.Lepiej więc mieć naładowany na maxa mniejszy aku niż niedoładowany większy. LONIC.
Ostatnio edytowano 04.11.2012, 15:49 przez
LONIC, łącznie edytowano 5 razy