Prąd Ogniw a Temperatura.

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

Prąd Ogniw a Temperatura.

Postprzez Kwazor » 26.11.2012, 22:11

Własnie może ma ktoś z was informacje na temat wpływu temperatury na prąd oddawany przez ogniwo ?
Panele : 180Wp CIGS + regulatorv MPPT DIY.
Kwazor

Re: Prąd Ogniw a Temperatura.

Postprzez Maciek » 26.11.2012, 22:55

Generalizując im wyższa tym ogniwo więcej traci na mocy. Nie dysponuję żadną tabelką czy wzorami, ale powiedzmy niewielkim doświadczeniem z baterią słoneczną z VW Passata opisaną tu na forum, którą kupiłem jeszcze gdy "normalne" panele były dla mnie nieosiągalne cenowo. Bateria pochodziła prawdopodobnie z rozbiórki auta zapłaciłem za nią 200 więc na tamten czas cena rewelacja :D ,ale wracając do tematu, gdy nagrzała się w lecie do temperatury, która uniemożliwiała dotknięcie jej bez skrzywienia na twarzy prąd ładowania był w granicach 1A natomiast jak polałem ją wodą nie jakąś super zimną, ale taką która stała w cieniu w konewce prąd skakał do 2,5A czyli w okolicy prądu zwarcia miałem nawet gdzieś nagrany film, ale nie mogę go odnaleźć.
Ponoć panele monokrystaliczne mają większą wydajność od polikrystalicznych w lecie, ale już w zimie podobno to panele mono lepiej się sprawdzają. Należałoby popytać jakiegoś importera o specyfikację może coś w niej jest na temat temp. ogniw i związanej z nią wydajności, ale to pewnie też nie można będzie uogólniać bo co producent to i moduły inne.
Maciek

Powrót do Energia słońca