jaco16 napisał(a):ja chciałbym przezwoić prądnicy żeby miała duża moc przy wolnych obrotach co mam powiedzieć elektrykowi jaka moc i jakie obroty będą najlepsze do ładowania akumulatorów 12V myślę dać tez łopaty o długości jednej 1,5m do 2m kto wykonał by dla mnie zatrzask i regulator do ładowania akumulatorów
Przezwojenie prądnicy to nie jest taka prosta sprawa. Jest wiele czynników wpływających na parametry prądnicy. Podstawowym i najważniejszym jest ilość obrotów na minutę koła wiatrowego i (jeżeli mamy przekładnię) prądnicy.
Zasada jest taka, aby podczas pracy wiatraka przy słabym wietrze (o prędkości powiedzmy 4-5m/s), prądnica zaczynała ładować akumulator (musimy uzyskać napięcie >12V). Nawijając kilka "testowych" cewek drutami o różnej średnicy, możemy oszacować jaką maksymalną średnicę drutu zastosować, aby uzyskać minimalne napięcie ładowania akumulatora, przy określonych minimalnych obrotach prądnicy (wiatr 4-5m/s, czyli najczęściej wiejący). Trochę to zagmatwane, ale mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi. W skrócie można powiedzieć:
Przy maksymalnym wypełnieniu żłobków stojana drutem o możliwie największej średnicy, powinniśmy uzyskać minimalne napięcie potrzebne do ładowania akumulatora, przy minimalnych (realnych) obrotach prądnicy.Jeżeli uda nam się to osiągnąć, to wtedy prądnica będzie najbardziej wydajna i wytrzymała.
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...