Sterowanie (składanie) ogona za pomocą siłownika

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Sterowanie (składanie) ogona za pomocą siłownika

Postprzez Bumcyś » 12.12.2012, 4:16

Cześć kisoft
Jak podłącze układ do zasilania, to jako pierwszy załącza się przekaźnik ten przy większym kondensatorze, cały czas jest na jego wejściu napięcie 12v, jak podam napięcie na wejście z prądnicy od 4-28,5v, bo taki mam zakres na zasilaczu, to nic się nie dzieje. Ten przekaźnik nie wyłącza się nawet, jak reguluje potencjometrami :? Natomiast drugi przekaźnik w ogóle nie załącza się, a na jego wejściu 0v. Nie ma reakcji jak reguluje potencjometrami :oops: Coś jest nie tak, a nie mogę dojść, gdzie jest pies pogrzebany? W ogóle układ nie reaguje jak podaje napięcie z prądnicy, nawet,gdy dzielnik przy wejściu jest na zero, trochę się on grzeje- szok.
Bumcyś

Postprzez Waldemar Pachoł » 12.12.2012, 9:41

Dzielnik grzać się nie powinien bo nie płyną tam aż takie prądy które powodowały by jego grzanie.
Sprawdź lutowania pod kątem mikrozwarć. A jeśli się nie uda - prześlij do mnie.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez Bumcyś » 14.12.2012, 19:50

Witaj Waldek
Poprawiłem luty tak jak napisałeś, nie wiem, czy nie schrzaniłem przy tym płytki :( Nadal nic. Dzisiaj przesłałem układ do Ciebie. Zerknij na niego fachowym okiem. Jakby wynikły jakieś koszta, to nie ma problemu wszystko pokryje. W pudełku są środki na kopertę i przesyłkę. Pozdrawiam.
Bumcyś

Postprzez Waldemar Pachoł » 19.12.2012, 22:25

Bumcyś: Działa, ale faktycznie ustawienie to horror.Tak sobie pomyślałem łatwiej zaadoptować układ sterownika-zatrzasku. Wtedy ustawienie ograniczyło by się do ustawienia napięć górnego i dolnego. Właśnie się zastanawiam nad takim rozwiązaniem. ;)
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez Bumcyś » 20.12.2012, 14:08

WitajWaldek Teraz sam widzisz, że ustawienie nie było takie łatwe dla Ciebie, co znasz się na elektronice, a dla mnie to była poprzeczka nie do pokonania. Ciesze się jednak, że układ działa, choć po przeczytaniu pw widzę, że nie było tak kolorowo :oops: . Podzielam Twoje zdanie na temat zaadoptowania układu sterownika zatrzasku. Zwykle najprostsze rozwiązania są niezawodne, a im mniej regulacji tym lepiej. Pozdrawiam!
Bumcyś

Postprzez kisoft » 03.01.2013, 0:16

No i ja się uporałem ze swoim dziadostwem a oto efekt mojej pracy
http://www.youtube.com/watch?v=TricrBfwfOw
kisoft

Postprzez Bumcyś » 03.01.2013, 13:28

Witaj kisoft
No , no bardzo ładna konstrukcja prądnicy, wykonana starannie brawo, podoba mi się bardzo. Uporałeś się z sterownikiem i widzę, że jest bardzo prosty, na filmiku widać jak działa. Mierzy napięcie prosto z prądnicy, ma własny prostownik, tylko dwa potencjometry i jeden przekaźnik, o połowę mniej elementów niż ten który składałem, pełen szacunek za pomysłowość, jeszcze raz brawo!!! Jak będziesz robił ogon, to pamiętaj, aby był solidny. Podczas składania będą działać na niego bardzo duże siły. Odpowiedziałem na Twój mail.
Bumcyś

Postprzez Bumcyś » 04.01.2013, 18:14

Witam
Dzisiaj dotarł sterownik. Waldek wielkie dzięki. Trochę jest późno i zamontuje go dopiero jutro. O wynikach testów napiszę.
Waldek, czy załączonych środków starczyło na pokrycie wszystkich kosztów? Chcę być fer.
Bumcyś

Postprzez Bumcyś » 04.01.2013, 18:37

A teraz z innej beczki.Koledzy mam taki mały problem, w swojej MEW wykorzystuję przetwornicę 12v/230v o mocy ciągłej 500W, chwilowej 1000W z pełnym sinusem. Wykorzystywana jest do zasilania sterownika pieca, dmuchawy i pompki CO. Problem tkwi w tym, że przetwornica dziwnie brzęczy w czasie, jak akumulatory są ładowane przez prądnice wiatraka, napięcie wyjściowe z przetwornicy nie jest stabilne, waha się w przedziale od 150 do 205v. Proces ładowania akumulatorów jest zabezpieczony sterownikiem, który nie dopuszcza, aby na zaciskach akumulatorów pojawiło się napięcie wyższe niż 14,5v, po przekroczeniu tego progu załącza się obciążenie. Zabezpiecza to też przetwornicę, gdyż maksymalny prąd wejściowy to 15v. Problemu tego nie ma, gdy odłączę ładowanie elektrowni wiatrakiem, wtedy przetwornica stabilizuje się i na wyjściu nie ma takich wahań, pojawia się napięcie w granicach 218-230v i jest cacy. Kto wie dlaczego tak się dzieje, co jest przyczyną i jak rozwiązać ten problem? Dodam, że według zaleceń producenta przetwornicy, może ona działać w czasie ładowania akumulatorów, jednak nie do końca tak jest. Czy zastosowanie przed wejściem napięcia do przetwornicy np. dławika, kondensatora rozwiąże ten problem?
Bumcyś

Postprzez kisoft » 04.01.2013, 21:22

WITAM , musisz pokombinować z kondensatorami pewnie tętnienie napięcia z pradnicy powoduje objawy , może też długość przewodu zbierać jakieś smieci radiowe itp sama prądnica też moze tworzyć wyższe harmoniczne itp., spróbuj na początek małe odsprzęgające 100nf na wejście przetwornicy potem stopniowo zwiększaj , dławik też jest dobry dla dużych pradów.
kisoft

Postprzez Waldemar Pachoł » 04.01.2013, 22:19

Bumcyś napisał(a):Waldek, czy załączonych środków starczyło na pokrycie wszystkich kosztów? Chcę być fer.

:) Spoko
Waldemar Pachoł

Postprzez bekatech » 04.01.2013, 23:41

kisoft napisał(a):WITAM , musisz pokombinować z kondensatorami pewnie tętnienie napięcia z pradnicy powoduje objawy , może też długość przewodu zbierać jakieś smieci radiowe itp sama prądnica też moze tworzyć wyższe harmoniczne itp., spróbuj na początek małe odsprzęgające 100nf na wejście przetwornicy potem stopniowo zwiększaj , dławik też jest dobry dla dużych pradów.

Koledzy, nie 100nf a 100mf.

Na początku wstęp do teorii. Przetwornica 500W (liczymy moc ciągłą), sprawność przyjmijmy 75%, napięcie wejściowe 13,8V -> z tego wszystkiego wynika prąd wejściowy 48,3A. Dobra, ograniczmy moc do 100W -> prąd teraz wynosi 9,66A (średni, ciągły). Przy takich prądach kondensator 100nf rozładuje się w ciągu jakiś 15-20ps (p = 10^-12).

Co robić? Potrzebujemy trochę więcej informacji.
Jak rozumiem po odłączeniu wiatraka jest wszystko cacy. Czy jak wiatrak jest podłączony to regulator załącza obciążenie cały czas, czasami (jak często), w ogóle? Jaki jest stan naładowania accu?
Jaki jest dokładnie model przetwornicy? Może dałoby radę zrobić zdjęcia jej wnętrza (od strony elementów)? Znając życie już w przetwornicy będą zamontowane pojemności, przy takiej mocy spodziewam się 4x2200uf, więc dokładanie "na zewnątrz" (i koniecznie wprost do zacisków przetwornicy) może mieć sens, ale nie musi.
To wahające się napięcie 150-205V: jak szybko się ono zmienia? Co odczyt miernika jest zupełnie inne, powoli narasta/maleje? Czy przetwornica sygnalizuje słabą baterię? Czy w ogóle daje jakieś niepokojące komunikaty (najczęściej czerwona dioda)? Oprócz, oczywiście, samego słyszalnego "szumu" jej pracy.
Co można spróbować zrobić. Inaczej wszystko podłączyć. Najwłaściwsza kolejność powinna być taka: do accu powinny dochodzić niezależnie trzy pary przewodów: z wiatraka, z regulatora (z obciążeniem) i z przetwornicy. Kable accu-przetwornica krytycznie jak najkrótsze (max. 50cm), kable do regulatora sugerowane dłuższe (min. 1-2m), do wiatraka tak jak potrzeba.
Może jest możliwość techniczna podłączenia oscyloskopu/szybkiego multimetru i poobserwowania przebiegu napięcia zasilającego?

I wracając do samego początku - duże pojemności na wejściu przetwornicy może coś dadzą (min. 10.000uf, 2x4700u, 4x2200u).
Cewki? Już łatwiej wziąć kawałek ferromagnetyku i kabel accu-przetwornica obkręcić 2-3 razy wokół.
Może też być sensowne podłączenie dużej pojemności za mostkiem prostowniczym (rozumiem że jest gdzieś koło wiatraka)?
bekatech

Postprzez bekatech » 05.01.2013, 1:14

Ewentualnie jeszcze jedno rozwiązanie: podłączyć mały accu żelowy (1.3Ah, 3.3Ah, 4.5Ah, 7Ah) do samych przyłączy przy przetwornicy.
bekatech

Postprzez kisoft » 05.01.2013, 9:44

chcesz przy dużym zestawie akumulatorów zamontować jeszcze małe akumulatory żeby wygładzić prąd, niech spróbuje od małych pojemności żeby odfiltrować różne śmieci . Można jeszcze na przewodach zasilających zamontować pierścienie ferromagnetyczne ( np. takie jak na zasilaczach komputerowych). Trudno jest na ten moment powiedzieć co jest przyczyną objawów należy zatem próbować różnych rzeczy zaczynając od najtańszych.
kisoft

Postprzez klistron » 06.01.2013, 14:48

Prawdopodobnie obciążenie regulatora podkrada prąd z akumulatorów. Na próbę zobacz jak wygląda ładowanie przez dodatkową diodę odcinającą akumulator od obciążenia. Tak wstawić diodę w pobliżu akumulatorów aby ładowanie odbywało się przez nią, a obciążenie było włączone przed diodą. Zapewni to pobór energii dla obciążenia tylko z elektrowni.
Bumcyś sądzę ze to pomoże kosztem 0.6V straty w napięciu.
klistron

Postprzez Waldemar Pachoł » 06.01.2013, 16:04

To raczej problem przetwornicy a nie reszty układu.
Jeśli przetwornica potrafi wyczuć tętnienia prądnicy i od tętnień warunkować napięcie wyjściowe - to producent "przedobrzył" z czułością.
Na Twoim miejscu zadałbym raczej oficjalne pytanie do producenta/sprzedawcy - bo to niezgodność towaru z umową. Przetwornica winna pracować poprawnie w zakresie napięć podanych przez producenta.
Waldemar Pachoł

Postprzez TOMMASZ » 06.01.2013, 16:48

Dokładnie,to problem z przetwornicą,jest wadliwa.
Bumcyś,dawałem Ci to do zrozumienia na innym forum.Ale może to być wada tej jednej,twojej przetwornicy więc postaraj się ją zwyczajnie wymienić na inny egzemplarz.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ

Postprzez Waldemar Pachoł » 06.01.2013, 18:02

Chyba muszę częściej zaglądać na te "inne" forum :) (z czystej ciekawości).
Waldemar Pachoł

Postprzez TOMMASZ » 06.01.2013, 20:42

Waldemar Pachoł napisał(a):Chyba muszę częściej zaglądać na te "inne" forum :) (z czystej ciekawości).

Zaglądasz zaglądasz Waldku,elektroda się nazywa. :)
Kolega Bumcyś zadał najpierw pytanie właśnie tam,a jako że śledzę temat związany z budową MEW to i powiadomienia dostaję. ;)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ

Postprzez bekatech » 06.01.2013, 21:17

Waldemar Pachoł napisał(a):To raczej problem przetwornicy a nie reszty układu.
Jeśli przetwornica potrafi wyczuć tętnienia prądnicy i od tętnień warunkować napięcie wyjściowe - to producent "przedobrzył" z czułością.
Na Twoim miejscu zadałbym raczej oficjalne pytanie do producenta/sprzedawcy - bo to niezgodność towaru z umową. Przetwornica winna pracować poprawnie w zakresie napięć podanych przez producenta.

Niby tak, ale zanim to proponowałbym najpierw zweryfikować czy na pewno zasilamy przetwornicę z napięcia w zakresie podanym przez producenta.
I do tego w każdej chwili (czyli wliczając wszelkie tąpnięcia/przestrzelenia zasilania trwające nawet ułamki sekund).
bekatech

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sterownia