Sterowanie (składanie) ogona za pomocą siłownika

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Sterowanie (składanie) ogona za pomocą siłownika

Postprzez Waldemar Pachoł » 06.01.2013, 21:55

Ja mam Sinline - aku 24V z którym pracuje desulfator osiągający szczytowo prawie 37V tysiąc razy na sekundę. :)

edit: na elektrodę już tak często nie wchodzę po tym jak dowiedziałem się, że posiadanie elektrowni wiatrowej jest ekonomicznie niezasadne (zresztą tak samo jak zbieranie znaczków, chodzenie na ryby, posiadanie domu, samochodu... etc).
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez kisoft » 06.01.2013, 23:22

skoki napięcia na wejściu też mogą powodować wachnięcia na wyjściu ale Bumcyś pisze też o buczeniu. A tak przy okazji Waldek ty naprawiłeś swój wiatrak czy wykonałeś może nowy, pochwal się .
kisoft

Postprzez TOMMASZ » 06.01.2013, 23:40

Waldemar Pachoł napisał(a):edit: na elektrodę już tak często nie wchodzę po tym jak dowiedziałem się, że posiadanie elektrowni wiatrowej jest ekonomicznie niezasadne (zresztą tak samo jak zbieranie znaczków, chodzenie na ryby, posiadanie domu, samochodu... etc).

Wiem coś o tym,jest tam taki geniuś akademicki który systematycznie zniechęca do budowy MEW,ale jakoś mu to nie wychodzi. :)
Waldemar Pachoł napisał(a):Ja mam Sinline - aku 24V z którym pracuje desulfator osiągający szczytowo prawie 37V tysiąc razy na sekundę. :)

Mam tak samo i przepinam na przemian swój desulfator na dwa aka i UPS działa bez problemu.

Ja bym ją wymienił,kiedyś miałem przetwornice 12/230V 1000W pełen sinus i się spaliła po kilkukrotnym uruchomieniu,wymieniłem na inną bo myślałem że trafiłem na wadliwą.Druga zachowała się dokładnie tak samo,więc zażądałem zwrotu kasy i poszedłem w UPS. :)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ

Postprzez klistron » 07.01.2013, 14:10

Kol. Bumcyś
Ja ponawiam swój poprzedni post aby sprawdzić czy nie ma przypadku krótkotrwałego oddziaływania regulatora na chwilowy poziom napięcia akumulatorów. Toż to prosty test z jedną diodą, a kolejny element wykluczony przy dalszej analizie usterki.
klistron

Postprzez klistron » 07.01.2013, 17:07

Po wykluczeniu wpływu regulatora warto by zrobić próbę z inną przetwornicą. Gdy to nie wyjaśni sprawy to należało by oscyloskopem sprawdzić co dzieje się w tej specyficznej prądnicy z indukcją i samoindukcja wspólnych uzwojeń różnych faz w żłobku. Sądzę że harmonicznych i krótkich szczytowych impulsów tam nie brakuje, co może mieć wpływ na przetwornicę.
klistron

Postprzez TOMMASZ » 08.01.2013, 18:19

Cześć.
Bumcyś-a powiedz Nam czy od samego początku używasz tej przetwornicy z twoją prądnicą nawijana w sposób który Nam opisałeś.?
Bo wydaje mi się że błąd tkwi własnie w niej.
TOMMASZ

Postprzez Bumcyś » 11.01.2013, 22:41

Witam
Parę dni mnie nie było, a dyskusja trwa. No tak, zacząłem od tego, że zrobiłem porządek w przewodach, bo miałem tak podłączone, że ładowanie było podłączone bezpośrednio do akumulatora do którego również była podłączona przetwornica, zrobiłem teraz tak, że sterownik i obciążenie są podpięte do innego akumulatora, ładowanie do innego, a przetwornica do ostatniego. Co to dało. Przetwornica nie brzęczy jak przedtem, myślałem że będzie ok, ale napięcie i tak nie jest stabilne. Cały czas używam tej samej przetwornicy, tej samej prądnicy. W prądnicy cewki różnych faz są od siebie odizolowane. Moja prądnica nie jest jedyną w ten sposób nawiniętą. U mojego kolegi jest taka sama tylko on ładuje 24V i ma do akumulatorów podłączoną przetwornicę innego producenta i jakoś nie narzeka. Śmiem twierdzić, że to raczej usterka przetwornicy. Cały czas działa, nie grzeje się, tylko ma skoki napięć co spowodowało spalenie sterownika CO-koszmar. Zrobię jeszcze test na odłączonym w pełni naładowanym akumulatorze. Producent podaje, że wahania napięcia mogą być do 5%, ale nie aż takie żeby mi sprzęt paliło. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Niebawem napisze o wynikach testu.
Bumcyś

Postprzez TOMMASZ » 12.01.2013, 19:47

Przetwornica ma skoki napięcia na wyjściu?,jak wielkie?.
Ja miałem ostatnio inny problem,nawalił mi komutator z miedzi który przekazywał prąd z prądnicy poprzez szczotki do sterowni.Pierścienie miedziane tak się zjechały że szczotki robiły zwarcia,prąd z ponad 20A spadał do zera i po chwili wskakiwał znowu na ponad 20A.UPS i sterownik zaczęły wariować,sterownik nie trzymał zadanych ustawień i robił co chciał a UPS się wyłączał. Niestety nie obeszło się bez demontażu całości i dorobienia nowego komutatora i szczotko trzymacza.Teraz komutator jest zrobiony z pierścieni z rury nierdzewnej,która nie koroduje,nie śniedzieje jak miedź bez izolacji,dobrze przewodzi prąd i co ważne nie ściera się bo jest strasznie twarda.Szczotko trzymacz jest oparty na szczotkach rozrusznika o wymiarach 9x16x25.5, prowadniczki szczotek musiałem dorobić sam,ale sprężynki i mocowanie sprężynek miałem z rozrusznika.Teraz się nie martwię,no i co ważne,mogę sobie szybciutko wymienić każdą szczotkę.
Załączniki
DSC00099.JPG
DSC00098.JPG
DSC00097.JPG
TOMMASZ

Postprzez Bumcyś » 13.01.2013, 16:53

Witam
Dzisiaj wymontowałem przetwornice z sterowni. Podłączyłem ją oryginalnymi przewodami do naładowanego akumulatora, odłączonego od reszty baterii. Przetwornica owszem działa, ale napięcie wyjściowe nie jest stabilne, waha się od 90V do ponad 340. To jest przyczyna spalenia sterownika CO. Żarówki 220V, szlifierka, jakoś dają radę z tymi skokami napięcia, ale inne urządzenia elektroniczne padają. Nie wiem tylko dlaczego chwilami jest wszystko ok, napięcie jest na poziomie 212-230V, a po chwili huśtawka. Diagnoza jest taka, że przetwornica jest wadliwa :evil:
Bumcyś

Postprzez TOMMASZ » 14.01.2013, 18:56

Jest na gwarancji,więc powinni bez łaski wymienić.Oby następna była dobra.
TOMMASZ

Postprzez kisoft » 15.01.2013, 0:17

Witam
napisz jeszcze czy ta przetwornica tak fiksowała od samego początku czy chodziła dobrze a po czasie coś się zadziało.
kisoft

Postprzez Bumcyś » 17.01.2013, 21:27

Witam
Kisoft z początku nie zwróciłem na to uwagi, działała moim zdaniem normalnie, nie mierzyłem jej napięcia wyjściowego. Teraz też załącza się, czerwona kontrolka PROTECT jeszcze nigdy się nie zapaliła. Ma jednak momenty, że podaje zbyt wysokie napięcie. Odłączyłem ją po spaleniu sterownika CO i teraz jestem bez ekologicznego prądu, działa tylko podświetlenie domu. Przetwornica jest na gwarancji, kupiłem ją w październiku 2012r. Problem jest taki, że od początku stycznia usiłuje nawiązać kontakt ze sprzedawcą i bezskutecznie. Nie odpowiadają na maile, nie odbiera nikt komórki, a pod numerem sklepu odzywa się cały czas automatyczna sekretarka. Dobrze, że nie wysłałem jej na gwarancje pod adres sklepu, bo czuję, że byłaby porażka. Zachowanie sprzedającego mnie niepokoi, sprawdzę, czy na alledrogo jeszcze sprzedaje swoje przedmioty i może uda mi się nawiązać jakiś kontakt.
Bumcyś

Postprzez kisoft » 18.01.2013, 17:27

WITAM ,
jeśli możesz to wstaw parę fotek tej przetwornicy, tak żeby omijać z daleka
kisoft

Postprzez TOMMASZ » 19.01.2013, 17:32

Bumcyś,podaj link do aukcji na forum bo to zachowanie sprzedawcy jest chyba nie przypadkowe.Powinien być na forum przypięty wątek na temat takich sprzedawców o stosownym tytule.Tym bardziej że sprzedają jeszcze na allegro.To że dany sklep sprowadził szmelc od producenta,nie daje właścicielowi tego sklepu prawa do obarczania reklamacją towaru do samego producent.To jest w gestii sklepu i jego właściciela.

Wstaw na początek zdjęcie tej przetwornicy.
TOMMASZ

Postprzez Bumcyś » 19.01.2013, 21:26

Witam
TOMMASZ dziękuje za zainteresowanie. Oto zdjęcia tego cuda.
Zdjęcie-0059.jpg

Zdjęcie-0060.jpg

Zdjęcie-0061.jpg

Kupiłem ja na aukcji nr 2608265580. Ten sklep ma własną działającą stronę internetową. Maile wysłałem 02 stycznia na adres podany na alledrogo oraz 11 stycznia na adres sklepu w Gdyni. Telefonów wykonałem kilkanaście na numery podane przez sprzedawce. Dzwoniłem o różnych porach i nic. Na nr stacjonarny odzywa się automatyczna sekretarka :o .
Bumcyś

Postprzez TOMMASZ » 19.01.2013, 23:27

Szkoda gadać,sprzedawca jest nie uczciwy i nie ma zamiaru uznawać reklamacji.Moja przetwornica była innej firmy ale wygląd był identyczny.Miałem tyle szczęścia że sprzedawca uznał reklamację i zwrócił pieniądze.

Podaj może link do aukcji,bo nie mogę znaleźć.Moim zdaniem powinieneś zgłosić naruszenie na allegro.
TOMMASZ

Postprzez Bumcyś » 20.01.2013, 1:24

Witam
Strona przedmiotu jest już w archiwum, sprzedającym był użytkownik moje-audio_pl.
Mam okazje zakupić UPS APC SMART 700 za dobre pieniądze 180zł. Czy będzie to odpowiedni sprzęt. Czy będę mógł do niego podłączyć akumulatory 12V 400Ah z swojej MEW. Jeszcze jedno, czy tego UPS-a trzeba będzie skonfigurować po wymianie akumulatorów? Nie mam doświadczenia z UPS i wolę najpierw zapytać ;) .
Bumcyś

Postprzez Maciek » 20.01.2013, 1:28

On prawdopodobnie jest na 24V
Maciek

Postprzez TOMMASZ » 20.01.2013, 10:09

Tak jest na 24V,ale Twoja prądnica sobie z tym poradzi.
Na wyjściu piękna sinusoida- http://www.youtube.com/watch?v=MbwfcQJuH20

Konfiguracji nie trzeba robić,UPS podłączony do aku musi najpierw naładować akumulatory swoją ładowarką,po uruchomieniu na pracę z akumulatorów wyłączy się sam w momencie gdy napięcie na akach spadnie do 23-23.5V.Od tej pory UPS skonfigurował się sam.

Niestety potrzebujesz do niego dwóch identycznych akumulatorów.

Czyli powinniśmy unikać tego sklepu?. http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=11841478&p=1
TOMMASZ

Postprzez Waldemar Pachoł » 20.01.2013, 11:25

TOMMASZ napisał(a):Moim zdaniem powinieneś zgłosić naruszenie na allegro.

Alegro nie jest zainteresowana uszczyplaniem sobie kabzy więc nie zrobi nic. Natomiast należy poruszyć inne urzędy, na początek Inspekcja Handlowa.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sterownia