Mała elektrownia słoneczna pytania

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

Re: Mała elektrownia słoneczna pytania

Postprzez LONIC » 13.01.2013, 20:05

Witam. Chłopaki teraz Was proszę o całkowite skupienie i przemyślenie ewentualnej porady. Przemyślałem całe to męczenie się z panelami, ładowanie aku tylko po to aby parę żarówek led podłączyć i zabawa okazuje się zupełnie mało satysfakcjonująca. To że mi tam świeci kilka światełek to na początek jest fajną sprawą, ale jak tak pomyśleć to co mi to daje? Parę lampek, troszkę jaśniej i to wszystko. Do tego dochodzą koszty prowadzenia kabelków i zupełnie oddzielnej instalacji. i tu w tym momencie zauważyłem że zaczyna tracić to sens. Zrobienie takiej małej elektrowni jest spory nawet jak radzimy sobie półśrodkami, szukamy tańszych zamienników czy też jak robimy to sami. Dobrym rozwiązaniem (moim zdaniem) jest podłączenie tego ustrojstwa do sieci. Stworzenie takiej elektrowni aby nas odciążyła od sieci, wyhamowała licznik a nawet w zupełności tą sieć zastąpiła. I właśnie w ten sposób mam zamiar podejść do tego tematu i pójść właśnie w tym kierunku. Szukałem na allegro różnych rozwiązań i jest ich b mało. Są inwertery które łączą się z siecią poprzez gniazdko i dostosowują się do sieci. Te rozwiązania są super ale jakoś mi to jedzie chinami. I jak to wygląda przy instalacji 3 fazowej? Ja mam w domu 3 fazy a łącząc elektrownię z gniazdkiem to wykorzystam 1 fazę. Co z resztą? Malik, Waldek coś doradźcie. Może ktoś już to zrobił? Szukam na forach i nie znajduję.
LONIC

Postprzez malik222222 » 13.01.2013, 20:43

Set panele dają stałe napięcie, Lonic ja Ci nic w tym temacie nie pomogę bo nigdy nie przyglądałem się osobiście ingridowi widziałem a i bardzo dużo w niemczech tego mają co 2gi dom ma cały dach w panelach i inwertery widoczne na ścianach pewnie łączone równolegle w celu zwiększenia mocy, ja tam kupuje jeszcze 2x 20w panel razem będzie 120w na tyle pozwala regulator 10A a później chyba jeszcze raz 120w bądź 2x:-) i do tego moja elektrownia wiatrowa którą cały czas konstruuje :-)) i wtedy myślę, że da to wszystko rade mała przetwornica i hula babula. a co do Twoich planów to wtedy panele z innym napięciem chyba się montuje nie 12v tylko akie powyżej 30v i wtedy całość tworzy 230v i jest synchronizowana z siecią, ja zostaje puki co przy swoim i rozbudowuje dodatkową instalacje w domu na 12v
malik222222

Postprzez pawlusekczeslaw » 24.01.2013, 7:08

Panele dają prąd stały.
pawlusekczeslaw

Postprzez Waldemar Pachoł » 24.01.2013, 10:50

Gridy pracuję przy różnych napięciach: 3-18V, 16-39V ale są też takie które poprawnie działają od 6 do 160V - tych jednak na alledrogo nie znajdziesz. Te o wąskich parametrach wejściowych to wiadomo - chińczyklandia z najniższej półki cenowej i jakościowej. O tym, że to sprzęt wątpliwej jakości można przekonać się na ibeju gdzie można kupić "specjalne zestawy naprawcze" to chińczyckich gridów. Niestety póki co problemem jest nowa ustawa o OZE która niczego prócz zamętu nie wprowadza, bo i tak ZE musiało będzie wystawić warunki na jakich będziesz mógł podłączyć sprzęt do ich sieci <- a na pewno na chińczyklandię nie pozwolą.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez LONIC » 25.01.2013, 18:54

Albo coś źle napisałem albo źle mnie zrozumieliście. Z instalacji 12V DC można poprzez inwerter uzyskać 230V AC. Są już dostępne na allegro inwertery które podłącza się do gniazdka i one same z 12V DC robią 230 AC moce ich są na razie na poziomie 300W są i większe i są oczywiście odpowiednio droższe. Taki podłączony do byle jakiego gniazdka w domu dostosowuje swoją sinusoidę do sieci dzięki czemu mamy podłączony dom do naładowanych aku. Inwerter ten w pierwszej kolejności wykorzystuje energię aku więc licznik zwalnia lub jak jest mały pobór to nawet się zatrzymuje bo inwerter wykorzystuje priorytetowo aku a jak ma wykorzystać więcej to dobiera sobie z sieci. Inwerter tylko dopasowuje się do sieci i tylko zasila nasz dom czyli jak jest podłączony do gniazdka to zasila nam te odbiorniki będące akurat podłączone do tej właśnie fazy(tak mniej więcej to rozumiem) czyli odciąża nam sieć o tyle o ile wyprodukował panel. Dlatego właśnie licznik zwalnia lub zatrzymuje się ale nigdy się nie cofnie bo tego nawet nie chcemy. I pytanie moje było takie że jak mam w domu 3 fazy i pod każdą podłączone jest coś innego np kuchnia pod 1 fazę gniazdka pod 2 fazę a oświetlenie np pod 3 fazę to jak to wygląda w tym układzie? Trzeba kupić i podłączyć 3 inwertery każdy pod 1 fazę? Czy szukać na jakiej fazie mam największy pobór stały np lodówka i tam podłączyć? Czy to się jakoś zamyka. Bo ja rozumiem sytuację taką jak jest w mieszkaniach. Tam wszystko jest podłączone do 1 fazy i tylko bezpiecznikami rozgałęzione na np gniazdka czy oświetlenie itp ale zawsze jest to ta sama faza. Ktoś już to widział? Ktoś ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat?
LONIC

Postprzez malik222222 » 25.01.2013, 20:32

Lonic dobrze Cie zrozumieliśmy i Waldek Ci to wyjaśnił:-) jeśli chciałbyś 3 fazy to tak albo inwerter 3f albo 3na każdą 1 ale to ma opłacalność przy dużych instalacjach moim zdaniem przynajmniej z 1kw bo co mi da te 80w które mam? równie dobrze możesz zastosować ups-a bądź przetwornice i wydzielić sobie obwód w domu który będzie zasilony ze słoneczka i koszt mniejszy aku działa wtedy buforowo pod warunkiem, że jeśli panele dają 10A a pobór masz 9A jest ok aku naładowany i wszystko gra, większość osób na tym forum ma właśnie tak zbudowany swój system kwestia APZ (automatyczny przełącznik zasilania) to sprawa indywidualna jedni mają inni przełączają ręcznie
malik222222

Postprzez Waldemar Pachoł » 25.01.2013, 21:05

LONIC napisał(a): Inwerter ten w pierwszej kolejności wykorzystuje energię aku więc licznik zwalnia lub jak jest mały pobór to nawet się zatrzymuje bo inwerter wykorzystuje priorytetowo aku a jak ma wykorzystać więcej to dobiera sobie z sieci.

Gridy? Na pewno nie. Grid "ciągnie" ze źródła ile może, więc akumulator załatwi w przeciągu kilku-kilkunastu minut. Przetwornice wyspowe, bo o nich mowa (tutaj zacząłem o nich temat - niestety brak czasu by dokończyć), działają na innej zasadzie - tu nie używa się akumulatorów.
Gridy są dostępne już dawno w sieci, natomiast fakt - nie ma ich na tym dziwnym portalu (allegro). To portal dla ludzi którym nie działa google, wolących zapłacić więcej za "tę" możliwość niż w normalnym e-sklepie.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez LONIC » 26.01.2013, 20:39

To znalazłem na allegro i dla tego mnie to zaciekawiło.

"Oferuję inwerter sieciowy do paneli-baterii słonecznych 12Woltowych. Zaczyna pracować przy minimalnej mocy z panela 20Wat, maksymalna moc z paneli połączonych równolegle 350Wat. Moc wyjściowa max 350Wat. Energia elektryczna wytworzona przez panele słoneczne o napięciu stałym zostaje przetworzona przez inwerter na napięcie zmienne takie jakie jest w sieci publicznej, samoczynnie synchronizuje się z siecią. Wystarczy podłączyć załączony przewód do jakiegokolwiek gniazdka w domu a wytworzona energia zostaje wpuszczona do sieci domowej i o tą wartość zmniejszy zużycie energii z sieci publicznej, powoduje spowolnienie pracy licznika z sieci i naliczania poboru prądu. Można na wyjściu z inwertera zamontować licznik energii dla pomiaru zaoszczędzonej energii. Posiada funkcję MPPT która powoduje że każdy podłączony panel oddaje maksymalną moc. Zaletą tych inwerterów jest to że po włączeniu do sieci pracują automatycznie, instalacja pracuje bez akumulatorów, z tego wniosek że to jest dobre rozwiązanie. Inwerter jest bardzo ekonomiczny, prosty w montażu. Załączam dane techniczne oraz instrukcję.

Dla zwiększenia mocy można stosować więcej paneli i inwerterów łącząc je równolegle.

Proszę spytać o dostępność, na wszystkie pytania odpowiem pod nr. tel.518768766"

Teraz proszę o opinie. Koszt tego to 650 zł i załatwia mi to od razu regulator MPPT który najtaniej kosztuje jakieś 300 zł i oczywiście mogę zrezygnować z aku które też kosztują.
LONIC

Postprzez Maciek » 26.01.2013, 20:48

LONIC napisał(a): Zaczyna pracować przy minimalnej mocy z panela 20Wat, maksymalna moc z paneli połączonych równolegle 350Wat. Moc wyjściowa max 350Wat. .
urządzenie ma 100% sprawności? Pasuje do alledrogo jak ulał.
Maciek

Postprzez kisoft » 26.01.2013, 21:42

Witam
odradzam zakup inwerterów solarnych trójfazowych z uwagi na fakt iż te urządzenia pracują prawidłowo w siecach o sztywnych parametrach ( Niemcy i cała europa zachodnia) a w naszym kraju bywa jeszcze różnie. Jezeli taki falownk wykryje małą asymetrię wyłączy się , dlatego najlepiej stosować trzy jednofazowe . Radzę zastosować zasadę , panele mogą być chińskie ale inwertery tylko niemieckie
kisoft

Postprzez malik222222 » 27.01.2013, 0:07

Przy tak małych mocach 350 w nie ma sensu podłączać chińskich wynalazków pod sieć mija się to z celem najlepszym rozwiązaniem UPS i wydzielony obwód gridy itp przy 1kw kto się zgadza ręka w górę:-) a po za do gridów itp nie stosuje się paneli 12v tylko te co dają wyższe napięcia
malik222222

Postprzez Waldemar Pachoł » 27.01.2013, 11:23

Maciek: Świetnie ujęte. :)
Waldemar Pachoł

Postprzez kisoft » 27.01.2013, 13:05

Budowanie elektrowni słonecznych to zawsze spory wydatek , dla małych biur, sklepów itp. obiektow w których energia elektryczna pobierana jest głównie w dzień najlepszym rozwiązaniem zastosowanie jest inwertera solarnego ( bez aku.). Natomiast dla domków jednorodzinnych wydaje się optymalnym rozwiązaniem stosowanie aku., oczywiście na dzień dzisiejszy przy obecnym porządku prawnym ( a raczej totalnym jego brakiem) gdzie zwykły Kowalski nie może odsprzedać nadwyżki energi zielonej Z.E. Dlatego z większymi instalacjami lepiej jeszcze poczekać na odpowiednią ustawę tak żeby nie tracić pieniędzy.
kisoft

Postprzez Waldemar Pachoł » 27.01.2013, 14:26

Inwerter wyspowy to bardzo fajna alternatywa, natomiast należy zaznaczyć, iż nie wyklucza się on wzajemnie z instalacją z akumulatorami - oczywiście te instalacje są (muszą być) rozdzielone.

Testy u mnie wyglądają tak:
Wczoraj: MPPT w okolicach 19V i 1A dziś 0,5A czyli ogólnie bida (19 i 9,5W). Tak potężna moc produkowana przez panel 100W jest wpychana przez inwerter wyspowy do sieci wewnętrznej zgodnie z zasadą: ile da panel minus straty na urządzeniach dodatkowych -> sieć. A jeśli jest konieczność (i możliwości) to doładowywane są baterie z których poprzez UPS prąd idzie na sieć wydzieloną.
Taka instalacja ma jeden plus: jeśli nie ma prądu w sieci ZE to inwerter wyspowy się automatycznie wyłącza, włącza się natomiast UPS który działa na sieć wydzieloną póki starczy na to prądu w akumulatorach.
Waldemar Pachoł

Postprzez LONIC » 27.01.2013, 19:02

A może 3 ups-y każdy pod 1 fazę? Taki UPS nie jest jakoś strasznie drogi. Wtedy wyłączam bezpiecznikiem napięcie z sieci i podłączam się do wtyczki 3 fazowej 3 ups-ami powiedzmy takimi po 300W. Wtedy jak będę używał tylko oświetlenia, tv, kompa itp to powinno zadziałać. U mnie dzisiaj i wczoraj spokojnie ładowało 2A i to na zwykłym regulatorze.
LONIC

Postprzez LONIC » 27.01.2013, 19:10

Przetwornica posiada aluminiową obudowę oraz wentylator chłodzący , załączający się tylko w razie konieczności wyłącznie na pracy z akumulatora. W przeciwieństwie do standardowych UPS komputerowych jest przystosowana do wielogodzinnej pracy , ograniczając się wyłącznie pojemnością podłączonego do niej akumulatora . Przykładowo zasilając pompę centralnego ogrzewania o standardowej mocy 40W z podłączonego akumulatora 12v 40Ah czas ten wyniesie około 10-12 godzin . Moc ciągła , którą jest w stanie zasilać urządzenie to 300W , lub 600W w impulsach sekundowych co sekundę . Do przetwornicy możemy podłączyć kilka odbiorników o mocy łącznej do 300W poprzez zwykły rozdzielacz jaki używamy w domu w gniazdkach . Przetwornica podczas pracy z akumulatora pobiera tylko tyle prądu ile potrzebuje urządzenie przez nią zasilane plus około 10% z tego na pracę własną .

Jak to zadziała ? Przetwornica będzie posiadać wtyczkę do napięcia 230V prądu zmiennego - zgodnie ze wzorem na zdjęciu , gniazdo wyjściowe 230V oraz zaciski do podłączenia akumulatora 12V dowolnej pojemności . Priorytetem będzie zasilanie dostarczane do wtyczki 230V czyli te które jest w sieci , więc gdy w sieci jest napięcie przetwornica przekazywać będzie na gniazdo wyjściowe to napięcie jak w zwykłym przedłużaczu sieciowym , a sama pozostanie wyłączona ( pobór prądu na czuwaniu jedynie 1 watt ) . W momencie zaniku napięcia w sieci przetwornica załączy się automatycznie w ciągu około sekundy i na gniazdo wyjściowe będzie podawać przetworzone napięcie sinusoidalne 230V z podłączonego do niej akumulatora samochodowego 12V . W przypadku powrotu napięcia w sieci przetwornica wyłączy się i na gniazdo wyjściowe znowu będzie podawać napięcie z sieci ( nie doładuje sama akumulatora )

Coś takiego znalazłem za 200zł.
LONIC

Postprzez kisoft » 27.01.2013, 19:30

Taka kombinacja jak ma Waldek jest bardzo dobra i wskazana jak braknie prądu można poprzez wydzielone obwody i upsa dostarczać prąd do np oświetlenia czy pieca co. Mój znajomy zainstalował sobie pompę ciepła do grzania CWU ( powietrzną zintegrowaną ze zbiornikiem 250l) maxymalny pobór to 2kw ( gdy załancza się dodatkowa grzałka kiedy na zewnątrz jest temp poniżej 10 stopni C) a normalnie 200 do 400 W. Koszt ogrzewania ciepłej wody to 2zł dzieńnie na wiosnę montujemy panele 600W do 1kW i ups i zobaczymy . Przetestujemy porobię fotki i wrzucę na forum, Sam też zastanawiam się nad podobnym rozwiązaniem.
kisoft

Postprzez Waldemar Pachoł » 27.01.2013, 19:51

LONIC: Pod warunkiem, że nie używasz urządzeń trójfazowych, to teoretycznie trzy UPS mogłyby działać w takim zestawieniu.
Waldemar Pachoł

Postprzez LONIC » 27.01.2013, 20:21

Właśnie nie używam. Wszystko mam 1 fazowe. Teraz siedzę i liczę co ile mi zżera prądu. Oświetlenie wychodzi najlepiej bo już prawie wszystko mam na ledach. Np salon oświetlenie 36W. Nie wiem ile żre tv i dekoder cyfry jak i dvd. Zamówiłem miernik który pokaże mi ile urządzenia mają watów i ile żrą tego prądu. Kuchnia to też oświetlenie 36W i lodówka którą muszę przebadać ile wciąga a to już zobaczę w instrukcji. Łazienka oświetlenie 24W plus pompa pieca jakieś pewnie ze 40W. Reszta to tylko kwestia czasu jak pomierzę to wszystko jak już będę miał ten miernik to sprawdzę ile wcina laptop,tv,dvd itp ale jak tak na to patrzę to ups wydaje się fajną dość niedrogą opcją. Jeszcze żeby coś wymyśleć tak abym nie musiał się pilnować np włączając czajnik lub pralkę lub odkurzacz np.
LONIC

Postprzez LONIC » 27.01.2013, 20:37

Widziałem fajny program na DOMO. Gościu chyba Angol albo Irlandia postawił sobie wiatę na auto. Cały dach od południa na wiacie ma w panelach i to wszystko ma podłączone do sieci bo u nich jest takie prawo że ma się to prawo. Ma licznik który pokazuje mu ile KWh wpompował do sieci i ma tak jakby konto energetyczne z którego może wybierać te KWh lub nie, w zależności ile jest mu tego potrzebne. Jego elektrownia jest w stanie zaspokoić potrzeby jego całego domu który ma pewnie na oko ze 300m2. Czyli jest wiosna, lato i panele zasuwają pełną mocą i oddają to do sieci. Gromadzi się kapitał w postaci KWh. Nadchodzi zima i facet ciągnie z tego niby banku za darmochę. Rachunek roczny wyszedł mu 11 Euro za rok!! Tego pragnę na to czekam , tego oczekuję:)
LONIC

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Energia słońca