Prądnica typu "amerykan" Pana Waldemara Pachoła

Budowa prądnicy domowym sposobem

Prądnica typu "amerykan" Pana Waldemara Pachoła

Postprzez l.j » 10.08.2008, 22:24

Zdjęcia i opis pochodzą ze strony autora
http://www.mala-elektrownia.ovh.org/

Stator
Stator to typowa trójfazowa "prądnica amerykana". Składa się on z trzech sekcji po trzy cewki na sekcję drutu nawojowego fi 1,2mm w ilości 84 zwojów na cewkę. Grubość cewki wynosi około 10mm.
Układ ten połączony w gwiazdę przy 150 obrotach na minutę daję na obciążenie, w postaci akumulatora 12V 176Ah, napięcie 13.2V 2A. Niestety nie mam możliwości zmierzyć napięć i natężeń przy innych obrotach. Jako ciekawostkę podam fakt, iż przy ostatnich burzach, a wiatry wcale nie były silne, udało mi się zaobserwować napięcie ograniczone przez układ ładowania do 14.4V (napięcie mierzone na zaciskach akumulatora - typowe napięcie ładowania dla akumulatora), 250W szło w grzałkę oraz blisko 17A prądu generowane przez prądnicę wiatraka.
Moc osiągnięta: 14Vx17A+250W=około 500W.

Obrazek
Cewki prądnicy zatopione zostały w żywicy poliestrowej. Ilość jaka została zużyta to prawie 2 litry. Dla tych którzy noszą się z zamiarem wykonania prądnicy o większej mocy mała informacja - żywica poliestrowa niezbyt dobrze znosi temperatury powyżej 70oC, a podczas produkcji prądu prądnica się nagrzewa. Co prawda prąd produkowany jest tylko w czasie wiatru, jednak znaczną część prądnicy zasłania rotor i śmigło, poza tym żywica nie jest najlepszym przewodnikiem ciepła więć chłodzenie całego układu może okazać się niewystarczające.

Zasadą, jaką należy się kierować przy budowie prądnic tego typu, jest zastosowanie takich wymiarów cewki, by identyczne pary magnesów znajdujace sie na jednej tarczy rotora znalazły się dokładnie nad bokami wszystkich cewek z danej sekcji.

Rotor
Rotor składa się z dwóch stalowych tarcz grubości 6mm i średnicy 296mm. Stal musi wykazywać właściwości magnetyczne - czyli nie może to być stal nierdzewna czy aluminium. Odwiedzając pobliską złomownię udało mi się zakupić takie cztery krążki. Na każdej z dwóch tarcz w żywicy poliestrowej zatopione jest 12 magnesów neodymowych N38 10x25x45mm. Takie powinny "dać radę" cewce grubości 10mm, odległość pomiędzy magnesami wyniesie 14mm. Ilość magnesów można wyliczyć ze wzoru:
ilość cewek / 3 x 4 = ilość magnesów na jedną tarczę rotora

Obrazek

Obrazek
Jako wzornik do osadzenia magnesów wykorzystałem sklejkę grubości 4 mm. Przy pomocy oprogramowania AutoCAD w zaprzyjaźnionej firmie projektowej powstał odpowiedni rysunek, który potem przeniesiony został na sklejkę. Potem tylko praca wyrzynarką...

Obrazek
Wklejanie magnesów. N - S - N - S...

Obrazek
Jedna z tarcz na chwilę przed zalaniem żywicą poliestrową. Tektura falista okazała się bardzo dobrym materiałem na ścianki. Aby żywica się nie wylewała zastosowałem cienkie paski przeźroczystej taśmy klejącej.

Typowy "amerykanin". Jedyne co się zmieniło to zastosowanie piasty od poloneza. Po wymianie łożysk sprawuje się idealnie.
Obrazek

Obrazek
Całość przed zamontowaniem łopat. Ważna uwaga: Przy zakładaniu drugiej tarczy trzeba koniecznie uważać na palce by ich nie stracic. Siła z jaką przyciągają się magnesy jest potężna i daje się ją odczuć już przy odległości około 10 cm pomiędzy tarczami.
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
l.j
Administrator

Re: Prądnica typu "amerykan" Pana Waldemara Pachoła

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.08.2008, 21:42

Zasadą, jaką należy się kierować przy budowie prądnic tego typu, jest zastosowanie takich wymiarów cewki, by identyczne pary magnesów znajdujace sie na jednej tarczy rotora znalazły się dokładnie nad bokami wszystkich cewek z danej sekcji.
To bardzo ważne zdanie.
Wynika z niego, iż moja prądnica mogłaby generować jeszcze więcej prądu i jest to fakt niezaprzeczalny. Niestety gdy budowałem pradnicę nie znałem wszystkich zagadnień i stąd błędy. Cewka ma złą (zbyt małą) szerokość.
Jak być powinno obrazuje ta animacja: www.mala-elektrownia.ovh.org/pradnica.mov (By obejrzeć animację musisz posiadać kodek Quicktime.)
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Powrót do Prądnica