Witam szanownych kolegów. Tak jak już pisałem mam silnik 54 żłobki taki sam jak kolego "pawelsofm",pralka Tamat 500. Zamierzam go przerobić na prądnice. Wyciągłem już stare orginalne uzwojenie, i dospawałem łoże do mocowania. Prądnica ma pasować bez większy przeróbek do gondoli mojej turbiny. Wygląda to tak:

Stojan ma szerokość 50mm, średnica wirnika 115mm.Rozumiem że moge kleić bez skosu jeżeli magnes pokrywa 2,5 żłobka, czy pokrywać 3,5 żłobka?
Dwa nabiegunniki i dwa żłobki to 13,5mm. Magnes który chciałbym użyć ma 25x13x5, dwa takiemagnesy na biegun. Czy te pół minimetra odgrywa jakąś role w tworzeniu zaczepów?
Tu przymierzyłem magnes 13x10x5mm

Oś silnika ma15mm. Zamierzam śmigło zamocować bezpośrednio na osi. Śmigło ma 2m średnicy i jest szybkoobrotowe. Czy podoła prądnicy? Jakim drutem nawinąć stojan pod ładowanie akumulatora 24V 60Ah? Prądnice bede nawijał w poskokach 1-3.
Acha. Czy może ktoś z kolegów wiatrakowców powiedzieć mi jaką prędkość obrotową uzyska śmigło szybkoobrotowe o średnicy 2m przy wietrze 4m/s? Bo chciałbym aby ładowanie zaczynało sie przy takich wiatrach. Przy nawijaniu 1-3 cewke testową także należy tak umieścić?