Mały kolektor słoneczny -kilka pytań.

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

Mały kolektor słoneczny -kilka pytań.

Postprzez Mariusz » 12.08.2014, 21:40

Witam.
Ostatnio skończyłem budować mały kolektor słoneczny z grzejnika 0,67x120cm, który z resztą już pokazałem w innym temacie. Będzie pracować on na działce, więc wielkość wystarczająca. Szkoda tylko, że w tym roku już za dużo wody nie nagrzeje :(
Mam teraz kilka pytań związanych z instalacją. Kolektor będzie ustawiony na ziemi. Zbiornik (zaledwie 30-50 litrów) będzie znajdował się jakieś 5 metrów dalej 2,5 metra powyżej kolektora. Chce zastosować wężownicę - tutaj już pierwsze pytanie, czy to dobry pomysł? To z powodu tego, że woda z kolektora ma trochę rudy kolor. Układ miałby być otwarty.
Teraz pompka. Raz, że pompka kosztuje prawie 100zł, dwa że te tańsze pobierają około 30W na najniższym biegu -niby niewiele, ale przy tak małym układzie. Znowu te energooszczędne kosztują sporo, więc nie wchodzą w grę. Dodatkowo myślę nad zasileniem pompy w wiatraka. Postanowiłem więc sam coś pokombinować i na chwile obecną stworzyłem pompę zasilaną z 12V która przy poborze 7W ma wydajność ok 300l/h -wysokości podnoszenia jeszcze nie sprawdzałem. Czy tak mała wydajność wystarczy przy takim małym układzie? Jutro będę jeszcze próbował ją poprawić i myślę, że coś się uda, ale zobaczę. I własnie, jak to z tą wysokością podnoszenia. Jeśli pompka byłaby zamontowana na przy zasobniku, więc 2,5m powyżej kolektora, to czy ma to jakieś znaczenie?

Na razie chyba tyle pytań, dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Mariusz

Re: Mały kolektor słoneczny -kilka pytań.

Postprzez klistron » 13.08.2014, 1:28

Przy różnicy wysokości 2.5m system powinien zadziałać grawitacyjnie bez pompki. Warto to praktycznie sprawdzić. Zalecane byłoby usytuowanie do pozycji w górę najdłuższego wymiaru kolektora.
klistron

Postprzez Mariusz » 13.08.2014, 11:40

Też już nad tym myślałem, ale przy obiegu grawitacyjnym mały o wiele mniejszy wpływ na "działanie" naszego układu. Przy pompie można zastosować sterownik różnicowy i ustawić tak jak chcemy, w obiegu grawitacyjnym niestety nie.
Mariusz

Postprzez l.j » 08.09.2014, 20:51

Grawitacyjnie będzie mała sprawność instalacji. Trzeba dać pompę obiegową i do sterowania przynajmniej sterownik różnicowy temperatury.
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
l.j
Administrator

Powrót do Energia słońca