Kilka pytań o Amerykanke

Budowa prądnicy domowym sposobem

Kilka pytań o Amerykanke

Postprzez Sebant » 26.09.2010, 23:48

Witam , mam kilka pytań odnośnie konstrukcji amerykanki .
1. Grubość tarczy na której są magnesy powinna być taka jak grubość magnesów ?
2. Grubość cewki powinna być równa grubości rotora ?
3. Szerokość jednego boku cewki powinna być równa szerokości magnesu ? a środek cewki powinien być większy o 2-3 mm od magnesu ?
4. Która prądnica będzie lepsza , Chodzi mi o stosunek wolnoobrotowości do mocy prądnicy , na którą byście bardziej stawiali ? , pradnica by miala byc do podgrzewania wody , cewki by były z drutu o grubość 0,9 mm
A. 32 magnesy na jednej tarczy MPŁ 40 x 18 x 10 / N45 , 24 cewki , cena za magnesy za całość 753 zł
B. 16 magnesów na jednej tarczy MPL 50 X 25 X 12 / N38 , 12 cewek , cena z magnesy za całość 683,20 zł
5. I czy ktoś zrobił amerykanke , gdzie w cewce w środku są np. wklejone gwoździe albo stojan który był zalany żywicą z opiłkami ? , bo jestem ciekawy efektu w praktyce

Z góry Dziękuje i przepraszam za może lamerskie pytania , szukałem trochę informacji na ten temat ale wole się upewnić i mieć pewność do kilku rzeczy zanim zaczne robić taka prądnice .
Pozdrawiam
Sebant

Re: Kilka pytań o Amerykanke

Postprzez Waldemar Pachoł » 19.10.2010, 22:58

1. Nie. 6mm wystarczy.
2. Nie. Grubość cewki może być większa, nawet dwukrotnie w stosunku do grubości magnesu.
3. Szerokość powinna być taka jak szerokość magnesu. Środek nie może być szerszy bo wtedy to technicznie nie możliwe - proszę sobie wyliczyć kąty i narysować cewkę w kształcie V.
4. "A" będzie bardziej wolnoobrotowa.
5. Tak. I mimo testów, których wyniki były przedstawione na forum nie rozumiem praktycznego zastosowania z uwagi na brak klasycznego magnetowodu S-N. Jeśli nie boisz się momentu zaczepowego - rób z gwoździami. W zasadzie żadne koszta a efekt w postaci dodatkowych watów może być, więc może się to opłacać.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Re: Kilka pytań o Amerykanke

Postprzez @@Kamil@@ » 27.01.2011, 14:55

Witam
Szukałem po tym forum i po innych lecz nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych informacji na temat tarcz a głównie interesuje mnie to czy może być złączone kilka tarcz sprzęgłowych średnicy 30cm, 1 lub 2mm grubości do "kupy" aby uzyskać około 6mm całej tarczy na której będą umieszczone magnesy ? ...złączył bym ich poprzez spawanie albo zgrzewanie.

Pozdrawiam
@@Kamil@@

Powrót do Prądnica