Sterownik grzałek HV

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Sterownik grzałek HV

Postprzez Brus78 » 01.02.2015, 20:11

Długo rozglądam się za sterownikiem grzałek do mojego wiatraka.
Obejrzałem kilka kaskad ale to nie to czego oczekuję .
Najlepiej byłoby cos PWM ale ciężko dostać coś na wyższe napięcia. Jedna polska firma robi takie sterowniki na PWM do max 150V i właśnie taki zamierzam zakupić ale uwaga.
Firma ta pracuje nad jeszcze 3 wersjami tego sterownika w wersjach dość wysokonapięciowych. 350,550 i 750VDC takie będa wersje a wiem to ponieważ planują je od dłuższego czasu.
Ja u nich zamawiałem sterownik silnika obrotu gondoli oraz sterownik hamulca tarczowego i muszę przyznać ,że w obu przypadkach dostałem dokladnie to czego było mi trzeba. Poniżej link do sterownika . Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę zdradzić jeszcze jakies szczegóły :)
http://allegro.pl/sterownik-grzalek-polski-produkt-nowosc-fv-i4969516932.html
Jeśli ktoś kupował ten sterownik lub wie coś więcej prosze się wypowiedzieć.
Różnego typu historie....
Brus78

Re: Sterownik grzałek HV

Postprzez Waldemar Pachoł » 01.02.2015, 22:06

Wnętrze tego sterownika mnie dość rozbawiło - zwłaszcza te 70A na dwóch tranzystorach.

Ale dorzeczy...
Daleko naprawdę nie trzeba szukać, każdy sterownik z naszego forum, czy to BRIZO czy inny, można w bardzo prosty sposób przystosować do 750V - kwestia tranzystora wykonawczego oraz natężeń przezeń przepływających.
Najlepiej zapytaj Łukasza - ona ma gotowca.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Re: Sterownik grzałek HV

Postprzez Brus78 » 01.02.2015, 23:23

Dobrze ,że wypowiedziałeś się Waldek . Dzięki.
Ja niczego innego w miarę sensownego nie widziałem .
Ze mnie słaby elektronik także szukam czegoś do kupienia.Nie sądzę ,że poradziłbym sobie ze zbudowaniem takiego sterownika.
Chetnie zlecę to któremuś z kolegów :)
Różnego typu historie....
Brus78

Powrót do Sterownia