Waldemar Pachoł napisał(a):Odpowiedź na te pytanie akurat jest dość prosta: Otóż większość osób przespała lekcje fizyki i uważa, że z wiatraka 2 x 1 m można wyciągnąć 10kW - bo przecież na aledrogo takie sprzedają. To szczęścia zdrowia.
rysiuzklanu napisał(a):Na tym filmiku też ktoś wbrew wszystkim "mądrym i niśpiącym na fizyce" zrobił z przekładnią wiatrak na alternatorze i cieszy się darmowym prądem
Tak pod warunkiem, że :
- będzie wiał silny wiatr non-stop jak na antarktydzie,
- zakupu elektrowni dokonamy za cudze pieniądze np. Unii Europejskiej.
kisoft napisał(a):no i co tym filmem chciałeś udowodnić wiatr może 5ms a moze 6ms a może 8ms a jak będzie 3ms to co ?. Sprawność maszyn elektrycznych to stosunek mocy oddanej do mocy pobranej a nie stosunek ilości kilogramów . Alternator jest świetnym wynalazkiem znakomicie się sprawdza w samochodach gdzie obroty zmieniają sie w szerokim zakresie ( ale dodajmy wysokie obroty).
Czytając ten wątek jakoś nie zauważyłem agitacji na żecz amerykanek ale sprawa raczej rozbija sie o przekładnie,
RYSIUAKLANU tutaj nik się nie wymądrza tylko niektórzy próbója sprowadzić na ziemię bujajacych w chmurach ( dla ich własnego dobra)
rysiuzklanu napisał(a):No widzisz z parasolem wszyscy mówili że się nie da otworzyć tak samo jest może z alternatorem
Jak mówisz że z parasolem się udało to z alternatorem też się uda
kisoft napisał(a):Ryśkuzklanu żeby coś się udało to trzeba w to mocno wierzyć ja nie mam takiej wiary i dlatego nie będę próbował ani z parasolem ani z alternatorem.
rysiuzklanu napisał(a):matematyczne wykazanie różnicy w sprawności amerykanki jest trudne ale w teście kilogram na otrzymaną moc wypadła najgorzej
zibi napisał(a):Prosiłbym was panowie nie zaśmiecajcie tego forum pisząc o wysokich obrotach ,wiatrach z Antarktydy i oddechu teściowej
Dwa filmiki pokazane wcześniej dowodzą że można jeśli osiągi (nawet przyjmując te od wróżki) są za małe to ruszmy głową i wymyślmy co zrobić żeby je poprawić
Powrót do Pochwal się swoją konstrukcją...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość