Niekochany alternator + dodatki.

...inspiracji dla innych nigdy za wiele

Re: Niekochany alternator + dodatki.

Postprzez set » 26.11.2012, 20:51

Wiadomo że nie wszyscy muszą robić to samo ale jak alternator byłby taki wspaniały to większość konstrukcji oparta byłaby o alternator a tak nie jest
set

Postprzez Maciek » 26.11.2012, 21:17

Jest tylko jedno rozwiązanie. Należy zbudować przetestować i pochwalić się osiągami TU na forum.
Ps. Budując wiatrak o średnicy 4m żeby wyciągnąć z niego 200W (przy znacznym wietrze) to jak strzelanie z armaty do mrówki :lol:
Maciek

Postprzez kisoft » 26.11.2012, 21:46

Zauważyłem pewną prawidłowość , największymi zwolennikami przekładni sa przeważnie ludzie którzy zamierzają postawić dopiero wiatrak, ja po wielu podkreślam eksperymentach mogę powiedzieć tylko jedno dajcie sobie spokój i nie marnujcie czasu, pracy i pieniędzy.
kisoft

Postprzez Waldemar Pachoł » 26.11.2012, 21:54

Odpowiedź na te pytanie akurat jest dość prosta: Otóż większość osób przespała lekcje fizyki i uważa, że z wiatraka 2 x 1 m można wyciągnąć 10kW - bo przecież na aledrogo takie sprzedają. To szczęścia zdrowia :).
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez Mariusz » 26.11.2012, 23:15

Waldemar Pachoł napisał(a):Odpowiedź na te pytanie akurat jest dość prosta: Otóż większość osób przespała lekcje fizyki i uważa, że z wiatraka 2 x 1 m można wyciągnąć 10kW - bo przecież na aledrogo takie sprzedają. To szczęścia zdrowia :).

Albo przespało albo zmienił się program nauczania. Ja do tej pory o ile dobrze pamiętam nie miałem nic na ten temat. Z resztą lekcja fizyki wygląda tak, że dla 90% klasy to czarna magia :? Trzeba się dokształcać we własnym zakresie.
Mariusz

Postprzez rysiuzklanu » 27.11.2012, 8:53

wcześniej napisałem
alternator ma lepszą sprawność od amerykanki(a przekładnia nie pochłania aż tak wiele mocy) to czemu niektórzy sądzą że do wytworzenia prądu załużmy 200W alternator potrzebuje większego wiatru
Prosił bym "nieśpiącego na fizyce" o wskazanie gdzie jest błąd
do seta alternator jest wspaniały do ładowania aku jeśli ktoś chce grzać wodę to amerykanka jest idealna bo prosta i wykorzysta każdy wat za śmigła bez żadnych regulatorów itp.
do Maćka
4m wirnik daje 200W przy 4,5m/s(tj. wiatr łagony ) na matematyce nie spałem to daje 2,4kW/dobę może mało ale trzeba doliczyć frajdę jak wyłączą prąd
Może wykonanie nie będzie łatwe ale to nie znaczy że niemożliwe>.
Na tym filmiku też ktoś wbrew wszystkim "mądrym i niśpiącym na fizyce" zrobił z przekładnią wiatrak na alternatorze i cieszy się darmowym prądem http://www.youtube.com/watch?v=ZOGM8tmT ... re=related
Pozdrawiam
rysiuzklanu

Postprzez Waldemar Pachoł » 27.11.2012, 11:01

rysiuzklanu: Uprzejmie proszę nie wyrywać zdań z kontekstu i czytać to co zostało napisane. I nie usiłować wkładać ludziom w usta słów, których nie wypowiedzieli!

Ale skoro się czepiasz, to chętnie wykażę swoje rozumowanie.
Pytanie pierwsze, dlaczego na większości filmów amerykańskich - westernów - są wiatraki kilkunastołopatowe?
Który z wiatraków: trójłopatowy czy 16-to łopatowy ma większy moment obrotowy?
Co daje nam "moment obrotowy"?
I to zamyka ten temat...

Na filmie wykazałeś tylko, iż po podłączeniu inwertera do akumulatora można oglądać nadawaną audycję na TV. Tylko jak widzisz jest jeden problem - do tego wcale nie potrzeba wiatraka.
Wykazywanie "ładowania" poprzez pokaz napięcia to naciąganie prawdy. Moc liczy się mnożąc napięcie przez natężenie!
Ile A osiągnął Autor? 4? 5? Optymistycznie: 5A x 12,8V = 64W (do 200W przy 4,5m/s zostało jeszcze 136W)

Uprzejmie proszę o zachowanie należytej staranności w wykazywaniu wyników!

ach i na zakończenie:
rysiuzklanu napisał(a):Na tym filmiku też ktoś wbrew wszystkim "mądrym i niśpiącym na fizyce" zrobił z przekładnią wiatrak na alternatorze i cieszy się darmowym prądem

Darmowym prądem? :)
Ja zacytuje:
Tak pod warunkiem, że :
- będzie wiał silny wiatr non-stop jak na antarktydzie,
- zakupu elektrowni dokonamy za cudze pieniądze np. Unii Europejskiej.

Wbrew wszystkim? Argument raczej słaby. W Polsce można w zimę paradować po ulicach w samych majtkach - właśnie wbrew wszystkim. Czy to dobre rozwiązanie? Ocenę pozostawiam Tobie...

edit: Jeszcze jedno... A możesz wykazać matematycznie, wyższą sprawność alternatora na amerykanką?
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez rysiuzklanu » 27.11.2012, 15:26

Nie irytuj się tak panie Pachoł bo sporo w tej odpowiedzi namieszałeś a żadne konkrety z tego nie wynikły
Po pierwsze ja nie twierdzę że wirnik wielołopatowy ma mniejszy moment zasugerowałem tylko zwiększenie momentu większym
wirnikiem a wirnik 3łopatowy ma większe obroty przy danym wietrze niż wielołopatowy i nie potrzeba tak wielkiej przekładni
Na filmiku chyba za bardzo skupiłeś się na telenoweli bo oprócz UPS-a i aku jest też pokazany wiatrak (i jak się dobrze przyjżeć to widać przekładnie alternator i kontrolkę ładowania)
Wiatrak ten nie jest za wielki nigdzie też niema pokazanego amperomierza ale ty wiesz że on nie może dać wiele(chyba od wróżki)wstawiłeś parę cyferek do wzoru i tyle
200W przy 4,5m/s wyliczyłem z programu WIATRAK chyba że jego też negujesz
Wbrew wszystkim czyi tym co sądzom że to jest niemożliwe niektórzy próbują niema tego wiele i się nie dziwie bo jak ktoś poczyta wypowiedzi zwolenników amerykanek to się zniechęca a na tym i poprzednim filmiku autorzy pokazują wam że niemożliwe jest tylko otwarcie parasola w d___e
Twój wiatrak ma podobny wirnik też daje prąd i z tego co wiem to Ostrołęka nie jest na Antarktydzie
Jeśli sądzisz że w Polsce można paradować tylko w majtkach na ulicy to wyślij żone i zobaczymy czy jej nie zwiną
matematyczne wykazanie różnicy w sprawności amerykanki jest trudne ale w teście kilogram na otrzymaną moc wypadła najgorzej
obrazowo można sobie tak porównać
ktoś sobie robi lokomotywę na wzór tej z amerykańskich westernów
a ty byś ją porównywał do najnowszej TGV
lub jak zibi wcześniej porównanie procy i kałasznikowa
jeszcze jedno telewizje na tym filmiku można oglądać bez wiatraka bo wiatrak nie służy do ogłądznia tv tylko do ładowania aku
Ostatnio edytowano 27.11.2012, 17:25 przez rysiuzklanu, łącznie edytowano 1 raz
rysiuzklanu

Postprzez kisoft » 27.11.2012, 17:17

no i co tym filmem chciałeś udowodnić wiatr może 5ms a moze 6ms a może 8ms a jak będzie 3ms to co ?. Sprawność maszyn elektrycznych to stosunek mocy oddanej do mocy pobranej a nie stosunek ilości kilogramów . Alternator jest świetnym wynalazkiem znakomicie się sprawdza w samochodach gdzie obroty zmieniają sie w szerokim zakresie ( ale dodajmy wysokie obroty).
Czytając ten wątek jakoś nie zauważyłem agitacji na żecz amerykanek ale sprawa raczej rozbija sie o przekładnie,

RYSIUAKLANU tutaj nik się nie wymądrza tylko niektórzy próbója sprowadzić na ziemię bujajacych w chmurach ( dla ich własnego dobra)
kisoft

Postprzez kisoft » 27.11.2012, 17:20

kisoft napisał(a):no i co tym filmem chciałeś udowodnić wiatr może 5ms a moze 6ms a może 8ms a jak będzie 3ms to co ?. Sprawność maszyn elektrycznych to stosunek mocy oddanej do mocy pobranej a nie stosunek ilości kilogramów . Alternator jest świetnym wynalazkiem znakomicie się sprawdza w samochodach gdzie obroty zmieniają sie w szerokim zakresie ( ale dodajmy wysokie obroty).
Czytając ten wątek jakoś nie zauważyłem agitacji na żecz amerykanek ale sprawa raczej rozbija sie o przekładnie,

RYSIUAKLANU tutaj nik się nie wymądrza tylko niektórzy próbója sprowadzić na ziemię bujajacych w chmurach ( dla ich własnego dobra)

P.S. Parasol już podobno da się otworzyć w d..pie ale nie da się wyjąć otwartego.
kisoft

Postprzez rysiuzklanu » 27.11.2012, 17:31

No widzisz z parasolem wszyscy mówili że się nie da otworzyć tak samo jest może z alternatorem
Jak mówisz że z parasolem się udało to z alternatorem też się uda
rysiuzklanu

Postprzez Mariusz » 27.11.2012, 18:31

rysiuzklanu napisał(a):No widzisz z parasolem wszyscy mówili że się nie da otworzyć tak samo jest może z alternatorem
Jak mówisz że z parasolem się udało to z alternatorem też się uda

To zgodnie z słowami "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż przychodzi ktoś, kto tego nie wie, i on właśnie to robi..."
czekamy jak kolega wykona wiatrak i przedstawi swoje efekty pracy. Jak to mówią nie słowa, a czyny :|
Mariusz

Postprzez TOMMASZ » 27.11.2012, 19:18

Nooooo,Panowie niezła lektura. :lol:
Może się skuszę i wyciągnę swój alternator z auta,razem z silnikiem do napędzania go. :twisted:
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ

Postprzez kisoft » 27.11.2012, 19:36

Ryśkuzklanu żeby coś się udało to trzeba w to mocno wierzyć ja nie mam takiej wiary i dlatego nie będę próbował ani z parasolem ani z alternatorem.
kisoft

Postprzez TOMMASZ » 27.11.2012, 19:41

kisoft napisał(a):Ryśkuzklanu żeby coś się udało to trzeba w to mocno wierzyć ja nie mam takiej wiary i dlatego nie będę próbował ani z parasolem ani z alternatorem.

No chyba żeby zastosować jedno i drugie,alternator napędzany parasolem zamiast śmigła,podczas dużych wiatrów sam się składa i potem rozkłada przy mniejszych powiewach. Takie zabezpieczenie przed nadmiernymi obrotami. ;)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ

Postprzez Waldemar Pachoł » 27.11.2012, 19:43

rysiuzklanu: Ja odpowiedziałem na Twoje pytanie, Ty na moje nie... dziwne?! Chyba nie...
Poza tym irytować się? Chyba coś źle przeczytałeś - pomyliłeś sarkazm z poddenerwowaniem.

Odnośnie filmu. Napiszę raz jeszcze: Moc liczy się mnożąc napięcie przez natężenie!
Czego by na tym filmie nie było - jest bezwartościowy w Twoim dowodzeniu.

Jeśli sam nie potrafisz ocenić, czy paradować w majtkach w Polsce się da - wbrew wszystkim (to Twoje przecież słowa). Nie wierzę byś nie zrozumiał - wbrew wszystkim, ale ostrzegam, że przejawy trolowania będą "nagradzane".

rysiuzklanu napisał(a):matematyczne wykazanie różnicy w sprawności amerykanki jest trudne ale w teście kilogram na otrzymaną moc wypadła najgorzej

Bardzo chętnie te testy poczytam. Dysponujesz na pewno jakimś linkiem...
Waldemar Pachoł

Postprzez gosica » 28.11.2012, 0:51

Ale się narobiło z takowego alternatora. Pisze jeszcze raz w sprawie przekładni , przy tak dużym przełożeniu wiatrak będzie stał i czekał na wichurę . Jak to mówią na innym forum dobrać tak parametry prądnicy i śmigła aby się śmigło kręciło nawet przy oddechu teściowej. Ja podejrzewam że Zibi potrzebuje takiego przełożenia by z tego alternatora cokolwiek wyciągnąc, przykładowy alternator od malucha ile potrzebuje obrotów by zabezpieczyć w prąd samochód i aku ???????????
gosica

Postprzez set » 28.11.2012, 9:36

Wykres mocy alternatora
Załączniki
Image5.gif
set

Postprzez zibi » 28.11.2012, 19:48

To znowu ja parę dni mnie nie było a tu tyle ciekawych wpisów najciekawsza jest dyskusja pana Pachoła z duchem bo rysiu z klanu nie żyje
ale rysiuzklanu zadał dwukrotnie pytanie
"alternator ma lepszą sprawność od amerykanki (a przekładnia nie pochłania aż tak wiele mocy) to czemu niektórzy sądzą że do wytworzenia prądu załużmy 200W alternator potrzebuje większego wiatru"
na które żaden alternatorowo-przekładniowy sceptyk nie odpowiedział jedynie W. P.politycznym sposobem pomija to co w pytaniu najważniejsze i prosi o wzór na porównanie amerykanki i alternatora
W XIX w. wymyślono kierat -maneż gdyby konstruktor powiedział wam że chce koniem napędzać młocarnie to by usłyszał że nie da rady bo koń by musiał latać 120km/h w koło po pionowej ścianie A on zainstalował przekładnie jeśli koń nie dawał rady to zaprzęgano 2 lub wydłużano dyszel a we wiatraku trzeba dać odpowiednie śmigła
tylko jeden z uczestników kombinował z przekładnią i alternatorem reszta (włącznie ze mną) pisze jak to mówią ''o życiu sexualnym pszczół nie będąc w ulu''.
Prosiłbym was panowie nie zaśmiecajcie tego forum pisząc o wysokich obrotach ,wiatrach z Antarktydy i oddechu teściowej
Dwa filmiki pokazane wcześniej dowodzą że można jeśli osiągi (nawet przyjmując te od wróżki) są za małe to ruszmy głową i wymyślmy co zrobić żeby je poprawić
Ps.
Co powiedzieli byście ludziom wierzącym i pracującym nad perpetum-mobile
zibi

Postprzez Maciek » 28.11.2012, 21:35

zibi napisał(a):Prosiłbym was panowie nie zaśmiecajcie tego forum pisząc o wysokich obrotach ,wiatrach z Antarktydy i oddechu teściowej
Dwa filmiki pokazane wcześniej dowodzą że można jeśli osiągi (nawet przyjmując te od wróżki) są za małe to ruszmy głową i wymyślmy co zrobić żeby je poprawić

Nie rozumiem po co wywarzać otwarte drzwi? Przecież prądnice wolnoobrotowe już istnieją!

Dobra pierdoły na bok nie chcę mi się szukać wywodów o sprawności alternatorów i podawać linków bo od tego jest googlarz, ale z tego co pamiętam sprawność altka dochodzi do 50% podaję więc opis badań nad sprawnością prądnicy amerykanki http://chomikuj.pl/markus852 (transfer ograniczony więc kto pierwszy ten lepszy)

Proszę jeszcze wziąć pod uwagę dla jakiego środowiska pracy stworzony został alternator, a dla jakiego prądnica wolnoobrotowa.

Miłej lektury.
Maciek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pochwal się swoją konstrukcją...