Mam pewien problem, mianowicie jak rozwiązać sprawę załączenia UPS-a
przykładowo włączam tv i automatycznie załącza się UPS w sterowni i APZ przełącza mi zasilanie na solarne wyłączam tv i przetwornica, też się wyłącza macie jakieś pomysły? bo na stand-by tv podłączony pod UPS pobiera 2,2A trochę dużo jak jest włączony pobiera 7A chyba, że nie będzie rozwiązania to zastosuje myk w postaci przekaźnika na pilota bądź jakiś manualny wyłącznik przekaźnika na pokój wchodzę włączam i tyle tylko znów na noc jest to kłopotliwe bo trzeba by wyłączać....
*przychodzi mi do głowy jeszcze jeden pomysł o ile dobrze pamiętam na złączu euro jest gdzieś napięcie 12v może by to jakoś wykorzystać tylko jako sterowanie (włączam tv i wtedy to napięcie z euro złącza załącza przekaźnik który włącza UPS-a i APZ przełącza na zasilanie solarne tylko czy czas załączania nie będzie zbyt długi i czy tv w tym czasie się nie będzie wyłączał????
** czy UPS może mieć w pamięci ustawione 3h pracy na bat.? czy to raczej wina słabej wentylacji? i trzeba trochę zmodernizować jego budowę? (otwory wentylacyjne + wentylator, i tak wszystko będzie w piwnicy więc ani jego buzer ani brzęczenie trafo z wentylatorem nie będzie przeszkadzało)