Wiatrak do campingu - ale jaki ?

Budowa prądnicy domowym sposobem

Wiatrak do campingu - ale jaki ?

Postprzez radauskas » 05.12.2013, 20:25

Witam.
Jako, że mój campingowy bus ma w planach ponowny wyjazd na słoneczne i wietrzne wakacje przyszło mi do głowy wspomóc się jakimś wiatrakiem. Tego lata miałem na dachu panel słoneczny 100W i za dnia dawało radę utrzymać na tym naładowany akumulator i zasilać lodówkę turystyczną ale wieczorem lodówkę trzeba było wyłączyć bo napięcie aku spadało. A że wieje tam praktycznie non stop 8-15 m/s pomyslałem własnie o dołożeniu w przyszłym roku turbinki wiatrowej. Staram się od jakiegoś czasu coś dowiedzieć ale czym więcej czytam tym mniej wiem. Niestety nie mogę trafić na źródła wiedzy "od podstaw". Przeważnie tak jak tu, trafiam na informacje i dyskusje ludzi, którzy cos tam już wiedzą.
Ale może coś podpowiecie?
Głównym problemem jest zamontowanie tego "gdzieś". Miejsce dosyć zaludnione i nie można pozwolić sobie na maszt i odciągi bo kręcący się wieczorem ludzie będą się potykać o linki. Więc może uda się coś na dachu busa? Chyba bardziej pasowałaby turbinka pionowa.
Wydaje mi się, że prąd w okolicach 4-6 A pozwoliłby mi korzystać cały czas z lodówki, oświetlenia led, słuchać radia i utrzymać naładowany akumulator.
Ale nie znam różnic między "amerykanką", a "zwykłą" prądnicą. Pewnie są jakieś cechy szczególne obu rozwiązań. Jakieś plusy i minusy. Ale nie mogę nigdzie znaleźć tych podstawowych informacji.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i sugestie.
P.S.
Mogę kupić gotową, mogę zrobić sam bo majsterkowanie mam we krwi. Ale z braku czasu pierwszy strzał musi być trafiony. Nie mam czasu na zrobienie kolejnych trzech turbin,.. choć wiem, że to chyba norma :)
radauskas

Re: Wiatrak do campingu - ale jaki ?

Postprzez Waldemar Pachoł » 05.12.2013, 22:22

radauskas napisał(a):Mogę kupić gotową, mogę zrobić sam bo majsterkowanie mam we krwi. Ale z braku czasu pierwszy strzał musi być trafiony.

Znam ten ból! :) Ale będzie problem... Parametry wiatraczków dostępnych od reki są mooocno naciągane.

radauskas napisał(a):A że wieje tam praktycznie non stop 8-15 m/s

Gdzie Ty mieszkasz?. Warunki pod turbinę masz idealne.
Ale obliczeniowo, czyli moc brutto wychodzi tak, że z każdego 1m2 pola zataczania wirnika uzyskasz 100W przy 8m/s. Z każdymi dwoma metrami/sekundę moc brutto rośnie dwukrotnie, stąd łatwo policzyć "potrzebę" w postaci mocy czyli średnicy śmigła.

radauskas napisał(a):Głównym problemem jest zamontowanie tego "gdzieś".

Szorstkość terenu jest istotna, nawet bardzo. Wyżej czyli stabilniej jeśli chodzi o kierunek i prędkość wiatru.

radauskas napisał(a):Ale nie znam różnic między "amerykanką", a "zwykłą" prądnicą.

W szkole podstawowej w okolicach 1989r. nauczyciel fizyki pokazywał nam na żywo "amerykankę" - oczywiście wtedy takiej nazwy nie stosowano. Różnice to prostota na korzyść amerykanki. Wady to mniejsza zdolność rozpraszania ciepła.

radauskas napisał(a):Nie mam czasu na zrobienie kolejnych trzech turbin,.. choć wiem, że to chyba norma :)

Dokładnie. :)
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez radauskas » 05.12.2013, 23:43

Waldemar Pachoł napisał(a):Gdzie Ty mieszkasz?. Warunki pod turbinę masz idealne.

No ja tam niestety (hmm?) nie mieszkam. Otóż udało mi się zaszczepić mojemu synowi ( l 20 ) miłość do windsurfingu. I w te wakacje wziął mojego 20-to letniego surfbusa ( VW T4 ), trzech kolegów i pojechali do Grecji na wyspę Rodos. A tam jest taka plaża, mekka europejskich surferów czyli plaża/półwysep Prassonissi. Ogromny płaski teren, na którym w lecie staje kilkadziesiąt camperów z podobnymi zapaleńcami. Teren całkowicie płaski, żadnych przeszkód i wiatr 24h. Aż grzech nie mieć turbinki. Tyle, że troche ciasno w miejscu stacjonowania camperów. Więc żadna rozbudowana konstrukcja nie wchodzi w rachubę. Na początku myślałem, że te wszelkie turbinki dające ok. 5A są zdecydowanie mniejsze,.. takie do bezproblemowego montażu na dachu busa. Ale chyba będzie ciężko.
radauskas

Postprzez radauskas » 09.12.2013, 0:20

No dobra,.. w związku z lawiną podpowiedzi będe zadawał pytania,.. może ktoś coś odpowie.
Jak jest z głośnością i wibracjami turbin? One są bezgłośne czy szumią, gwiżdzą, wibrują? Jeśłi tak, to które są cichsze? Pionowe czy poziome?
radauskas

Postprzez l.j » 09.12.2013, 20:56

radauskas napisał(a):No dobra,.. w związku z lawiną podpowiedzi będe zadawał pytania,.. może ktoś coś odpowie.
Jak jest z głośnością i wibracjami turbin? One są bezgłośne czy szumią, gwiżdzą, wibrują? Jeśłi tak, to które są cichsze? Pionowe czy poziome?

Większość turbin wysokoobrotowych generuje świst/szum, który jednak wraz ze wzrostem prędkości wiatru jest mniej słyszalny. Co do wibracji - fabryczne nie powinny wibrować, natomiast w przypadku DIY zależy od wykonania;)
Pionowe są cichsze, w związku z ich mniejszą prędkością obrotową, jednak przy tym mniej efektywne...
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
l.j
Administrator

Postprzez radauskas » 09.12.2013, 21:49

No to pytam dalej :)
Wiatraki poziome 3 i 6-cio łopatowe. Z tego co się zorientowałem 6-cio łopatowe mają niższą prędkość obrotową. Czy to wynika tylko z faktu, że mają więcej łopat? Po prostu wolniej się obracają? Myśląc "prosto" więcej łopat > większa moc > wyższe obroty. Czy w obydwu przypadkach stosuje się takie same generatory? Sądze, że nie(?)
radauskas

Postprzez Waldemar Pachoł » 10.12.2013, 9:24

radauskas napisał(a):Czy to wynika tylko z faktu, że mają więcej łopat? Po prostu wolniej się obracają? Myśląc "prosto" więcej łopat > większa moc > wyższe obroty.

Moc wynika z powierzchni w jakiej porusza się śmigło. Moc dla tych samych średnic pozostaje niezmienna, różnica polega tylko na momencie obrotowym na korzyść śmigła z większą ilością łopat. Innymi słowy, śmigła wielołopatowe nie nadają się do bezpośredniego montażu na prądnicy z uwagi na niewielkie obroty, ale z drugiej strony świetnie sprawdzają się z przekładnią.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez radauskas » 11.12.2013, 1:43

Jakoś idzie z odpowiedziami to lecimy dalej :)
Przeglądając oferty chińskich wiatraków zauważyłem, że niektóre mają ruchomy ogon. Większość jednak nie. Rozumiem, że ten ruchomy ogon to zabezpieczenie od silnego wiatru. Jak wieje za mocno to ogon się uchyla i ustawia "bardziej bokiem" smigło do wiatru. Tak? Ale czemu niektóre mają takie zabezpieczenie, a inne nie?
radauskas

Postprzez l.j » 11.12.2013, 23:31

Producenci stosują różne zabezpieczenia przed uszkodzeniem elektrowni. Jednym z nich jest tzw. hamulec aerodynamiczny, czyli zmiana kąta ustawienia turbiny względem kierunku wiatru. Jest to jedno z najprostszych, a zarazem najskuteczniejszych rozwiązań. Odchylany ogon elektrowni pozwala zapewnić bezpieczny i efektywny zakres prędkości obrotowej wirnika (koła wiatrowego) elektrowni wiatrowej, nawet, gdy prędkość wiatru znacznie przekracza prędkość bezpieczną dla turbiny bez takiego zabezpieczenia.
Producenci stosują także inne zabezpieczenia... oddzielnie lub łącznie.
l.j
Administrator

Postprzez radauskas » 12.12.2013, 11:00

No to teraz czas na konkretny przykład.
Na moje potrzeby idealny wydaje się wiatrak dostarczający 100-150 W mocy. Jednoczesnie zależy mi na możliwie małych gabarytach. I tu w grę wchodzi "gotowiec" made in china ( zresztą jak chyba wszystkie dostępne gotowce na rynku ) o średnicy wiatraka 82 cm. i mocy max. 300W.
No i zastanawiam się czy te 300W to nie będzie za dużo na doładowanie aku 12v, 80-100Ah ? Tam gdzie wiatrak będzie używany myslę, że często będzie chodził na maksymalnej mocy ( bo wieje ). Czy nie będzie za dużego prądu ładowania? A może są jakieś zabezpieczenia? Zdaje się, że stosuje się grzałki do odbioru nadmiernej mocy,.. ale tego wolałbym uniknąć.
Tu wiatrak http://www.aliexpress.com/item/300W-max ... 45116.html
Rzućcie okiem na ten wiatraczek i napiszcie coś.
radauskas

Postprzez l.j » 12.12.2013, 22:50

Przy bardzo dobrych warunkach wiatrowych ten wiatrak wyprodukuje teoretycznie:
około 80W przy 8m/s
około 300W przy 13m/s
Daje to prąd ładowania akumulatora 12V w granicach 5-20A, a realnie pewnie 3-15A
Dla tej średnicy wirnika są to założenia bardzo optymistyczne:)
l.j
Administrator

Postprzez radauskas » 12.12.2013, 22:59

Zdaje sobie sprawę, że chińskie parametry są pewnie naciągane. Z drugiej strony wiatrak będzie stał w naprawde wietrznym miejscu. Więc co będzie jak aku 90Ah dostanie czasami te 20A? A chyba naładowany do pełna aku będzie pobierał mniejszy prąd. Nie wiem jak to wszystko "ugryźć".
radauskas

Postprzez l.j » 12.12.2013, 23:17

Jeżeli naładowany akumulator faktycznie dostanie te 20A, to elektrolit zacznie się "gotować", więc trzeba mimo wszystko pomyśleć o jakimś tanim chińskim regulatorze ładowania do kompletu...
l.j
Administrator

Postprzez radauskas » 13.12.2013, 0:43

Regulator wydaje się dobrym rozwiązaniem,.. tylko, że ich nie widze wśród chińskich ofert. Ichniejsze regulatory/kontrolery to chyba jedynie przetwarzają prąd 3F na prąd stały. Nie widzę w nich funkcji regulacji mocy ( czyli prądu ładowania ).
radauskas

Postprzez radauskas » 13.12.2013, 12:43

Sprzedawca mi odpisał, że wewnętrzny regulator pełni rolę zabezpieczenia. Przy napięciu ładowania 17V ( nie za dużo ? ) zaczyna hamować. Zamówiłem,.. i będę testował. Jak się nie sprawdzi trafi na allegro.
radauskas

Postprzez l.j » 13.12.2013, 18:20

radauskas napisał(a):Przy napięciu ładowania 17V ( nie za dużo ? )

Dla zwykłych akumulatorów kwasowo-ołowiowych sporo za dużo, dla Ni-Cd od biedy ujdzie...
l.j
Administrator

Postprzez radauskas » 30.12.2013, 21:33

No i przyszedł. Jakość wykonania chińska,.. na zdjęciach wyglądał lepiej :)
Zastanawia mnie pewna rzecz. On ma wbudowany kontroler. Jak dotąd spotykałem się z takimi małymi wewnętrznymi kontrolerami z wejściem 3F i wyjściem 12V stałego.
Ten ma 2 przewody na wejściu i 2 na wyjściu. Co to za nietypowe wyjście z generatora z dwoma przewodami?
Załączniki
kontroler.jpg
radauskas

Postprzez Kwazor » 01.01.2014, 16:34

Po prostu generator musi mieć prostownik 1 - 3 fazowy i tyle... bo w tym regulatorze nie ma prostownika.
Panele : 180Wp CIGS + regulatorv MPPT DIY.
Kwazor

Postprzez Waldemar Pachoł » 01.01.2014, 17:01

radauskas napisał(a): Co to za nietypowe wyjście z generatora z dwoma przewodami?

Jeśli z generatora wychodzą dwa przewody tzn że zawiera on prostownik.
Waldemar Pachoł

Postprzez radauskas » 01.01.2014, 18:37

Zastanawiam się pod kątem ewentualnej awarii i potrzeby wymiany. Są na naszym rynku jakieś małe kontrolery/regulatory, które ew. dałoby się tam zastosować?
W chińskich ofertach takich nie ma w sprzedaży "luzem". Są z wejściem 3F i planowałem taki zakupić na zapas ( jak na foto ). Chyba, że rozbiore generator w tym wiatraku i w razie czego uda się wpiąć bezpośrednio w wyjście 3F.
Załączniki
kontroler3F.jpg
radauskas

Następna strona

Powrót do Prądnica