Prądnica 54żłobki potrójny pakiet Tamat

Budowa prądnicy domowym sposobem

Prądnica 54żłobki potrójny pakiet Tamat

Postprzez bateria » 15.02.2014, 16:08

Witam.Proszę o poradę w budowie prądnicy.Stojany scaliłem,nowa obudowa i łożyska,oś 30mm,uzwojenie 3faz 58 zwoi,drut 0,95 na cewke.Magnesy 4szt 40*15*5 na jeden biegun,napięcie 220V ,moc około 2kw przy 300 obr,18 biegunów.Stosowałem różne skosy,lecz zaskoki nieustepują.Brak startu przy małym wietrze pomimo sześciu śmigieł.
bateria

Re: Prądnica 54żłobki potrójny pakiet Tamat

Postprzez klistron » 15.02.2014, 22:35

Jakie skosy były testowane w stosunku do zębów i żłobków oraz jakiej średnicy są śmigła.
klistron

Postprzez batery » 17.02.2014, 18:15

Witam.Jeszcze raz się zarejestrowałem ponieważ zablokowało się hasło i teraz login bateria=batery.Skos na stojanie pierwszy to dwa zęby i żłobek bez efektu,drugi skos trzy zęby i dalej są zaskoki.Śmigla 2.5m
batery

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.02.2014, 18:47

Nie bardzo jest możliwe by przy dokładnym przyklejeniu magnesów ze skosem na dwa zęby i żłobek były jakoś mocno wyczuwalne zaskoki. Jeśli oczywiście mówimy o skosie który liczy się w osi magnesów. To sprawa pierwsza. Jeśli u Ciebie są duże zaskoki to najprędzej problemem jest niewielka pomyłka rzędu 1-2mm w skosie.
Druga sprawa, to śmigło sześciołopatowe będzie miało duży moment obrotowy, ale na duże obroty nie ma co liczyć, więc jeśli nie stosujesz niewielkiego przełożenia to lepiej zmień rozwiązanie na trzy łopaty.
Trzecia sprawa, śmigło o średnicy 2,5m to 460W przy wietrze 8m/s. By uzyskać z tej średnicy 2kW potrzeba wiatru 13m/s.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez batery » 17.02.2014, 20:47

Prądnice tą kupiłem i początkowo miała ułożenie magnesów schodkowo i też były zaskoki.Może nierówna ilość zwoi, albo zwarcie w cewkach.Kupiłem trzy kolejne pakiety Tamat ,ale zastanawiam się nad sensownością konstrukcji typu "jamnik" bo to razy trzy zaskoki pralkowca i dużo magnesów 72 szt.40*15*5 N42.Wiatrak jest uzupełnieniem mojej elektrowni, bo posiadam panele słoneczne o mocy 2,3kw i z nimi niema problemów.Mysle o zakupie stojana dużej średnicy 72 żłobki lub silnik Tamelu 3kw 48żłobków,może ktoś słyszał?Proszę o porade.
batery

Postprzez Waldemar Pachoł » 18.02.2014, 9:27

Jeśli śmigło jest zamontowane bezpośrednio na osi prądnicy to jamnik jest najkorzystniejszym rozwiązaniem, z uwagi właśnie na stosunek miedzi pracującej do odcinków nieaktywnych.
Samo ułożenie magnesów jest mniej istotne. Istotny jest sam skos. Oś magnesów musi leżeć w osi 1ząb-2ząb-żłobek. Pomyłka już o 1mm generuje moment zaczepowy.
Możesz również spróbować nakleić magnesy tak jak naklejają chińczycy.

Obrazek

A tu opracowanie po polsku z 2010 (Komel) również o rozmieszczeniu niesymetrycznym : http://www.komel.katowice.pl/ZRODLA/FULL/88/ref_10.pdf
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez TOMMASZ » 18.02.2014, 19:04

Skos dwa zęby i jeden żłobek zapewnia płynne obracanie się wirnika,zaczepów nie ma wcale a prądnica bez obciążenia obraca się tak jak by magnesów nie było wcale.
Skos trzeba wyznaczyć na długości równej stojanowi, jeśli pomyli się ten wymiar to skos względem stojana się zmienia.
Ułożenie magnesów ząbkowo/odskokami jest jak najbardziej właściwe i nie zmienia niczego a zaczepów brak.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ

Postprzez batery » 18.02.2014, 21:50

Na wirniku sa magnesy N42 może są zamocne,albo powinny być weższe np.13.Kolejne odrywanie i klejenie magnesów jest niemożliwe bo się pokruszą trzy razy były klejone i odrywane.Magnes powinien być szeroki jak okno cewki jeżeli stojan jest nawinięty o poskoku 1-4 czy inaczej?Podejme się wykonania takiej prądnicy samemu według założeń jak wyżej, pakiet potrójny mam ,pokrywy zamówione od silnika 3kw obudowa stojana rura 180 ,tylko potrzebuje pomocy kolgów z forum w czasie wykonywania.Uzwojenie 58 zwoi fi0,95 3faz 230v moc około 2kw przy 300 obr. i jakie magnesy?Może nawinąć inaczej?
batery

Postprzez TOMMASZ » 18.02.2014, 22:11

Jeśli wirnik jest ,to nawiń cewkę testową i pomierz napięcie oraz prąd bez obciążenia i z obciążeniem ale przy konkretnych obrotach.
Wszystko się sumuje więc będzie wiadomo jakie osiągi będzie miała prądnica.
TOMMASZ

Postprzez Bumcyś » 18.02.2014, 22:27

batery a od jakiego silnika masz pakiety? Ja przerabiałem silnik od pralki z 54 żłobkami 3 fazy, 9 cewek na fazę, 18 biegunów, 27 zwojów na cewkę drutem 2x0,85. Z doświadczenia wiem, że były tam dość wąskie nabiegunniki. Z tego co pamiętam, to zastosowałem tam magnesy N38 40x10x5mm. Rozmieszczenie cewek w stojanie tak samo 1-4. Szerokość magnesu obejmowała dwa nabiegunniki i troszkę rowka. Magnesy dałem tak , że jak jeden N obejmował jedną nogę, to drugi S drugą nogę cewki tej samej sekcji. Tylko ja stosowałem tam jeden pakiet. Dałem oczywiście skos i zaczepów praktycznie brak.
Bumcyś

Postprzez Waldemar Pachoł » 18.02.2014, 22:36

batery napisał(a):Magnes powinien być szeroki jak okno cewki jeżeli stojan jest nawinięty o poskoku 1-4 czy inaczej?

Okno cewki nie wytwarza prądu. Prąd wytwarza fakt, gdy nad bokami cewki znajdują się w ruchu dwa różnoimienne magnesy, stąd magnes nie powinien być tak szeroki jak okno cewki. Zresztą odnośnie wypełnienia jest wiele szkół. Trochę tu: http://www.komel.katowice.pl/ZRODLA/FULL/96/ref_22.pdf rys.5
Waldemar Pachoł

Postprzez batery » 19.02.2014, 19:48

Bumcyś.Pakiet stojana razy trzy od pralki czeskiej Tamat.Niechciałbym robić wiele doświadczeń,lecz oprzeć się na doświadczeniu kolegów i zamówić sprawdzone magnesy jak i je rozmieścić
batery

Postprzez Bumcyś » 20.02.2014, 0:05

Witam batery
Dokładnie taki sam silnik przerabiałem na prądnicę. Dlatego pisałem, że w stojanie są dość wąskie nabiegunniki i małe rowki. Ilość zwojów jakie zmieściłem w jednym rowku to w sumie 54 drutem 0,85mm (dawałem 2x0,85 po 27 zwojów). Na wirnik musisz zmieścić 18 biegunów, a nie jest on kolosem. Już nie pamiętam jego obwodu po z toczeniu, ale kojarzę, że przerwy między magnesami miałem minimalne, dlatego również obwód wirnika jest istotny. Jak dasz szersze magnesy, to ich po prostu nie zmieścisz. Przy magnesach grubości 5mm, musisz z toczyć wirnik po 6 mm na stronę i dopiero wtedy będziesz wiedział ile magnesów zmieścisz. Trzeba też uwzględnić szczelinę między wirnikiem a stojanem. Najlepiej gdyby wyszła jak najmniejsza 0,5 mm. Magnes nie powinien być mniejszy niż bok cewki. Zmierz sobie jaką szerokość mają dwa zęby (nabiegunniki) i taki może być szeroki magnes lub troszeczkę szerszy. Powie CI, że ja za nim zaczynam robotę z prądnicą, to robię sobie dokładny szkic stojana i wirnika na papierze. Nie mam programu typu autocad, ale robota na piechotę też daje rezultat. Wycinam koło z kartki bloku technicznego o średnicy stojana (pozbawionego starego uzwojenia). Odciskam jego wzór (opukując dookoła małym młotkiem). Gdy Mam wzór, wycinam w środku otwór o średnicy wewnętrznej stojana. Następnie obwód wirnika (pomniejszony o grubość magnesów po 6mm). Wycinam okrąg o średnicy wirnika, przykładam prostokąciki o wymiarach magnesów ustalając ich rozmieszczenie, przerwy magnesami itp. Na takim prostym schemacie zaznaczam rozmieszczenie cewek trzema kolorami oraz magnesów. Gdy wszystko dopasuje, przechodzę do wykonania. Po takim przygotowaniu do lekcji nie sposób coś z chrzanić. A podczas przygotowań na papierze możesz wszystko zmieniać, przestawiać (nie zrywając magnesów z wirnika), co zaoszczędzi Twój czas i nerwy. Do takiej prądnicy magnesy N38 w zupełności wystarczą.
Bumcyś

Postprzez batery » 21.02.2014, 20:26

Witam.Jeżeli zastosuje mocniejsze magnesy N50 to co uzyskam ? większą moc czy lepszą wolnoobrotowoś na ,której najbardziej mi zależy.Bumcyś dzięki za tak prosty system , który rozwiązuje ustawienie magnesów.
batery

Postprzez klistron » 21.02.2014, 23:34

Mocniejsze magnesy to przy mniejszych obrotach rozpoczęcie ładowania akumulatorów, stad prądnica bardziej wolnoobrotowa, wcześniej przy mniejszych obrotach uzyskamy planowane napięcie. A odnośnie mocy uzyskiwanej, to oprócz możliwości posiadanej prądnicy, zależy ona od powierzchni przechwytywanego pola wiatrowego przez śmigło, jego sprawności oraz przede wszystkim od szybkości wiatru w danym rejonie.
klistron

Postprzez Kwazor » 22.02.2014, 6:27

Gdzies już to czytałem :
Pomiędzy N38 a N50 nie ma wielkiej różnicy w "mocy" ale kieszeń czuje "moc wiru ssania "
Panele : 180Wp CIGS + regulatorv MPPT DIY.
Kwazor

Postprzez Bumcyś » 22.02.2014, 13:31

Witam
Potwierdzam wypowiedź kolegi Kwazor, moc " ssania z kieszeni" magnesów N50 jest chyba znacznie większa niż ich moc rzeczywista. Aby się o tym przekonać trzeba by było zrobić test w praktyce. Do takiego samego stojana zastosować wirnik z magnesami N38 i N50, przy takich samych obrotach zbadać osiągi i wtedy byłoby wszystko jasne. A może ktoś już takie testy robił?.
Bumcyś

Postprzez TOMMASZ » 22.02.2014, 16:03

Raczej nikt tego nie porównał,ale lepiej zastosować grubsze magnesy N38H zamiast N50,kto to powkleja?. :) Po za tym zwiększa się nam awaryjność prądnicy,bardzo duża siła odpychania i przyciągania magnesów N50 podwyższa ryzyko odklejenia się od wirnika.
TOMMASZ

Postprzez Bumcyś » 22.02.2014, 21:44

Ja bym nie kombinował, aby uzyskać więcej cukru w cukrze skoro jest wystarczająco słodki ;) .Potrójny pakiet zrobi swoje, a dokładanie dodatkowego problemu jest pozbawione sensu. Silniejszy magnes to również większa siła przyciągania, ryzyko potężniejszych zaczepów, kto ruszy wirnikiem takiego monstrum :?:
Bumcyś

Postprzez klistron » 22.02.2014, 22:53

Kol Kwazor w pełni zgadzam się z problemami montażowo-konstrukcyjnymi Kolegów przy mocniejszych magnesach ze względu na większe siły oddziaływania, szczególnie przy małych odstępach biegunów i szczelin stojan - wirnik. Jak Wszyscy obserwujemy to każda nowość nadmiernie dryluje kieszeń. Siła strumienia z magnesu jednak niezaprzeczalnie ma BEZPOŚREDNI wpływ na uzyskane wyższego napięcie z jednego zwoju przy tej samej stracie w miedzi. Cały problem w tym, że zamawiamy N38 a często otrzymujemy N35 i dlatego przy częstszych zakupach można to dopiero zauważyć. Widząc te niespodzianki, oraz problemy odwoławcze, często wolałem kupić za określoną kwotę więcej tańszych słabszych i to bez ryzyka, niż mniejsza ilość mocniejszych o trudno sprawdzalnych parametrach.
klistron

Następna strona

Powrót do Prądnica