Wirnik jest dobrze stoczony, rozrysowałem wszystko w programie CADowskim. Też spodziewałem się, że nie zostanie nic aluminium.
Nie chodzi o same pierścienie, tylko o pręty łączące te pierścienie.
LONIC napisał(a):to nie mają znaczenia bo aluminium nie jest przyciągane przez magnes i żadne pole się w nim nie tworzy
Rozumiem, że Al nie jest przyciągane, ale to nie znaczy, ze nie wyindukuje się w nim prąd (który de facto będzie prądem wirowym, czyli stratą). Miedź w cewkach też nie jest przyciągana, a indukuje się w nim napięcie, bo jest w zmiennym polu magnetycznym.
Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w aluminiowych zwartych prętach klatki, również wyindukowało się napięcie, które spowoduje popłynięcie prądu.
Jedynym warunkiem jest występowanie zmiennego pola magnetycznego przepływającego przez rdzeń wirnika.
LONIC napisał(a):wirnik z naklejonymi magnesami tworzy stałe pole magnetyczne
Gdy wirnik nie obraca się, zgodzę się, że w rdzeniu wirnika pole magnetyczne jest stałe.
Ale wydaje mi się podczas pracy, gdy wytwarzane przez cewki zmieniające się pole magnetyczne oddziałuje na magnesy (osłabiając ich pole), pole magnetyczne płynące przez wirnik również cyklicznie się zmienia.